Nébih: Október 2-án kezdődik az őszi rókavakcinázás, ebzárlat lesz

ÁLLAT
2021 szeptember 27., 8:29

Október elején kezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása, az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hétfőn az MTI-t. Október 2-16. között az ország déli és keleti megyéiben a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a területre, ez azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti.

photo_camera Vulpes vulpes Fotó: VITALIY ANKOV/Sputnik via AFP

Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat hirdetőtáblákon tájékoztatja a lakosságot - közölte a Nébih. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, az érintett települések megyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető. A kirándulókat külterületeken elhelyezett plakátokkal figyelmeztetik majd.

Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih, közleményük szerint az előző években a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede megette a vakcinát tartalmazó csalétket. A program sikerét bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő, utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon, emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt