Japánban feloldják a rendkívüli állapotot

járvány
2021 szeptember 28., 11:30

Szeptember 30-án Japán mind a 27 prefektúrájában feloldják a rendkívüli állapotot, hogy októbertől felpöröghessen a japán gazdaság, mivel országszerte csökken az újonnan fertőzöttek száma. Ezt Szuga Josihide japán miniszterelnök jelentette be kedden.

photo_camera Szuga Josihide japán miniszterelnök bejelenti a korlátozások feloldását Fotó: MAKOTO KONDO/The Yomiuri Shimbun via AFP

A bárokra és éttermekre vonatkozó nyitvatartási és alkoholfogyasztási korlátozásokat fokozatosan kivezetik, párhuzamosan egyéb lépések, például a védettségi igazolvány és a vírustesztelés bevezetésével.

Japánban a jelenlegi rendkívüli állapotot áprilisban hirdették ki, majd többször meghosszabbították és kiterjesztették. A legszigorúbb kijárási tilalmak bevezetését azonban sikerült elkerülni, miközben 1 millió 690 ezer fertőzöttet és 17 500 halálos áldozatot regisztráltak.

Az éppen átalakulóban lévő kormány élére a hét vége felé találhatják meg Szuga utódját a kormánypártban. Mindeközben a kabinet komoly nyomás alatt van, hogy hatékonyabb járványkezelést folytasson a két hónap múlva esedékes parlamenti választások előtt.

A koronavírus-járvány kezeléséért is felelős Nisimura Jaszutosi gazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedések feloldása csak fokozatos lesz, mivel aggódnak, hogy a hűvösebb időjárással megugrik a fertőzöttek száma.

Japánban a több mint féléves rendkívüli állapot ellenére júliusban megnőtt a fertőzöttek száma, a legtöbbet a tokiói olimpiai játékok után, augusztusban regisztrálták. Akkor Tokióban 5000 fölé, országosan pedig 25 ezer fölé nőtt az új fertőzöttek napi száma. A kormányzat tisztségviselői tagadták, hogy közvetlenül az olimpia okozta volna a fertőzéshullámot.

Szuga miniszterelnök úgy döntött, hogy lemond a kormánypárt és a kabinet vezetéséről, miután sokan bírálták a kormány járványkezelési intézkedéseit, illetve azt, hogy a miniszterelnök ragaszkodott az olimpiai játékok megrendezéséhez a világjárvány idején, a közvélemény akarata ellenére.

Japánban eddig a lakosság 56 százaléka kapta meg a koronavírus elleni mindkét védőoltást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.