Razzia közben lelőttek egy férfit a fehérorosz biztonsági erők

külföld
2021 szeptember 28., 20:00

Agyonlőttek egy férfit razzia közben a fehérorosz biztonsági erők egy minszki tömbházban kedden, közölte a KGB biztonsági szolgálat. A közlemény szerint a férfi tüzet nyitott a biztonsági erők tagjaira, akik közül az egyik szintén meghalt. A Reuters nem tudta hiteles forrásból ellenőrizni sem a közleményt, sem az incidensről a fehérorosz televízióban bemutatott videofelvételt.

A BelTA fehérorosz állami hírügynökség egy parlamenti képviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy a férfi kapcsolatban állt az ellenzéki mozgalommal. Az Aljakszandr Lukasenka elnökhöz hű erők kíméletlenül lépnek fel a tavaly augusztusi, erősen vitatott tisztaságú elnökválasztást követő tiltakozó mozgalom résztvevőivel szemben. Többek között razziákat tartanak olyan háztömbökben, ahol feltételezik, hogy ellenzéki aktivisták bujkálnak.

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka elutasította az ellenzék felszólítását, hogy mondjon le, és tartsanak új választásokat, a tiltakozókat pedig erőszakos lázadást szító bűnözőknek nevezte. A KBG szerint a lelőtt férfi „terrorista” volt. A fehérorosz hatóságok rendszerint ezt a kifejezést használják a tiltakozók megnevezésére. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.