Szabadlábra helyezték a holland iszlamista párt önkormányzati tanácsnokát, akit a miniszterelnök elleni merénylet előkészítésével gyanúsítanak

külföld
2021 szeptember 28., 14:45

Vasárnap őrizetbe vették, majd kedden szabadlábra helyezték Arnoud van Doorn hágai önkormányzati tanácsost, aki ellen továbbra is Mark Rutte ügyvivő holland miniszterelnök elleni merénylet előkészítésének gyanújával folyik a nyomozás - írták kedden a helyi lapok.

Rutte különleges személyi védelmet kapott, mivel az illetékes hatóságok aggodalmai szerint a miniszterelnök támadás vagy akár emberrablás célpontja is lehet. A sajtóforrások szerint, a kormányfő közelében a Mocro maffia néven ismert bűnszervezethez köthető gyanús személyek tűntek fel.

Mark Rutte
photo_camera Mark Rutte Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Az AD hírportál szerint Van Doornt, Az Egység Pártja iszlamista holland politikai csoportosulás tagját azért tartóztatták le, mert vasárnap reggel Rutte közelében tartózkodott, és biztonsági emberei úgy vélték, a férfi gyanúsan viselkedik.

A De Telegraaf napilap arról számolt be, hogy Van Doorn 2013-ban áttért a muzulmán hitre. A férfi korábban az iszlámellenes jobboldali Szabadságpárt tagja volt, mielőtt az Egység Pártjához csatlakozott volna. Ugyancsak 2013-ban letartóztatták azzal a gyanúval, hogy bizalmas dokumentumokat szivárogtatott ki egy újságírónak, továbbá közmunkára ítélték, mert kábítószert árusított fiataloknak. Van Doorn két héttel ezelőtt már bíróság elé állt, mert antiszemita, uszító hangvételű üzeneteket osztott meg a Twitteren néhány évvel ezelőtt.

A férfi ügyvédje szerint Van Doornt „a bűnösség alapos gyanúja nélkül” tartották fogva. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.