Szabadlábra helyezték a holland iszlamista párt önkormányzati tanácsnokát, akit a miniszterelnök elleni merénylet előkészítésével gyanúsítanak

2021 szeptember 28., kedd 14:45

Vasárnap őrizetbe vették, majd kedden szabadlábra helyezték Arnoud van Doorn hágai önkormányzati tanácsost, aki ellen továbbra is Mark Rutte ügyvivő holland miniszterelnök elleni merénylet előkészítésének gyanújával folyik a nyomozás - írták kedden a helyi lapok.

Rutte különleges személyi védelmet kapott, mivel az illetékes hatóságok aggodalmai szerint a miniszterelnök támadás vagy akár emberrablás célpontja is lehet. A sajtóforrások szerint, a kormányfő közelében a Mocro maffia néven ismert bűnszervezethez köthető gyanús személyek tűntek fel.

Mark Rutte Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Az AD hírportál szerint Van Doornt, Az Egység Pártja iszlamista holland politikai csoportosulás tagját azért tartóztatták le, mert vasárnap reggel Rutte közelében tartózkodott, és biztonsági emberei úgy vélték, a férfi gyanúsan viselkedik.

A De Telegraaf napilap arról számolt be, hogy Van Doorn 2013-ban áttért a muzulmán hitre. A férfi korábban az iszlámellenes jobboldali Szabadságpárt tagja volt, mielőtt az Egység Pártjához csatlakozott volna. Ugyancsak 2013-ban letartóztatták azzal a gyanúval, hogy bizalmas dokumentumokat szivárogtatott ki egy újságírónak, továbbá közmunkára ítélték, mert kábítószert árusított fiataloknak. Van Doorn két héttel ezelőtt már bíróság elé állt, mert antiszemita, uszító hangvételű üzeneteket osztott meg a Twitteren néhány évvel ezelőtt.

A férfi ügyvédje szerint Van Doornt „a bűnösség alapos gyanúja nélkül” tartották fogva. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt