Kihalt a királyharkály és 22 másik faj

2021 szeptember 29., szerda 18:12

Az Egyesült Államok Hal- és vadvédelmi szolgálata (Fish and Wildlife Service, FWS) bejelentette, hogy kihalt a királyharkály, más néven elefántcsontcsőrű harkály és 22 másik faj, köztük halak és más állatfajok - írja a BBC. Az FWS azt javasolja, hogy vegyék le őket a veszélyeztetett fajok listájáról.

A kihalt fajok között van 11 madár, egy denevér, kettő hal, egy növény és nyolcféle kagyló. Az FWS közlése szerint nagyon alapos tudományos vizsgálat előzte meg javaslatukat. „A 23 faj mindegyike örök veszteség nemzetünk természetes öröksége és a globális biodiverzitás számára” - mondta Bridget Fahey, aki a fajok osztályozásával foglalkozik az FWS-nél. „Ez egy kijózanító emlékeztető arra, hogy a kihalásuk az emberek okozta környezeti változások következménye.

A királyharkály egykor az Egyesült Államok legnagyobb harkályfaja volt, de utoljára - biztosan - 1944-ben látták Lousinianában. Hivatalosan 1967-ben került fel a veszélyeztetett fajok listájára.

Királyharkály fából készült rekonstrukciója. Fotó: JEAN-PIERRE SYLVESTRE/Biosphoto via AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt