Kihalt a királyharkály és 22 másik faj

ÁLLAT
2021 szeptember 29., 18:12

Az Egyesült Államok Hal- és vadvédelmi szolgálata (Fish and Wildlife Service, FWS) bejelentette, hogy kihalt a királyharkály, más néven elefántcsontcsőrű harkály és 22 másik faj, köztük halak és más állatfajok - írja a BBC. Az FWS azt javasolja, hogy vegyék le őket a veszélyeztetett fajok listájáról.

A kihalt fajok között van 11 madár, egy denevér, kettő hal, egy növény és nyolcféle kagyló. Az FWS közlése szerint nagyon alapos tudományos vizsgálat előzte meg javaslatukat. „A 23 faj mindegyike örök veszteség nemzetünk természetes öröksége és a globális biodiverzitás számára” - mondta Bridget Fahey, aki a fajok osztályozásával foglalkozik az FWS-nél. „Ez egy kijózanító emlékeztető arra, hogy a kihalásuk az emberek okozta környezeti változások következménye.

A királyharkály egykor az Egyesült Államok legnagyobb harkályfaja volt, de utoljára - biztosan - 1944-ben látták Lousinianában. Hivatalosan 1967-ben került fel a veszélyeztetett fajok listájára.

photo_camera Királyharkály fából készült rekonstrukciója. Fotó: JEAN-PIERRE SYLVESTRE/Biosphoto via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.