Orbán: Aki nem tudja elviselni, hogy másnak más véleménye van, ne menjen miniszterelnöknek, hanem válasszon másik szakmát

POLITIKA
2021 szeptember 29., 18:15

Közép-Európa fantasztikus lehetőségeket kínáló évtized előtt áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csehországi Ústí nad Labemban szerdán. A kormányfő a cseh miniszterelnökkel, Andrej Babissal találkozott. Közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, szerinte lassan megfordulnak a viszonyok, mert korábban azt gondolták, hogy Közép-Európa nem tud boldogulni Nyugat-Európa nélkül, ma a nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül. „Nincs sikeres német gazdaság sem Közép-Európa nélkül, Közép-Európa valóban az EU gazdaságának lokomotívja” - jelentette ki.

Azt mondta, azért ment Prágába, hogy megerősítse a visegrádi együttműködés (V4) cseh-magyar szárnyát, mert ha Csehország nem elkötelezett a V4 iránt, a V4 nem működik, a visegrádi csoportban szükség van Csehország erejére és politikai befolyására.

Szót ejtett természetesen a migráció várható következő nagy hullámáról is, és

kért 50 rendőrt Babistól, hogy megerősítsék a határvédelmet.

Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerével (ETS-ek) kapcsolatban elmondta: ennek a rendszernek a lényege, hogy mindenki fizet, mert háza és gépkocsija van. Ezt meg kell akadályozni, mert lehet, hogy "a nyugat-európaiak luxusába ez belefér, de a mi életünkbe nem" - jelentette ki. Hozzátette: cseh partnerével egyetértettek, hogy ezen ügyben közösen lépnek fel a következő EU-csúcson.

Orbán azt mondta, Magyarország készen áll, hogy „Andrej Babis kormányával szoros, baráti, józan és kölcsönös tiszteleten nyugvó együttműködést” valósítson meg a jövőben.

„Mi, közép-európaiak sikerre vagyunk ítélve”,

és „ha hagynak bennünket, akkor mi boldogulunk” - mondta.

Orbán arra panaszkodott, hogy szerinte nem fair, hogy a járvány megrázkódtatásának leküzdéséhez az EU-ban elhatározták, hogy minden tagállamnak adnak pénzügyi segítséget hitel formájában, de van nyolc ország, ami még nem kapta ezt meg. Ez nem a pénzről szól, hanem arról, hogy nem egyenlők a versenyfeltételek - mondta.

Orbán beszélt arról is, hogy szerinte három nagy csatánk van Brüsszellel.

  • Az első: „Ők migránsokat akarnak, mi meg nem”.
  • A második: „Mi nem akarunk a gyereknevelésbe beleszólást engedni a szülőkön kívül semmilyen aktivistáknak, ők ehhez ragaszkodnak, be akarják küldeni az LMBT-aktivistákat” a mi iskoláinkba.
  • A harmadik: Olyan zöldpolitikát csinálnak, hogy a magyar és közép-európai embereknek „a gatyája is rá fog menni” a magas energiaárakra.


Újságírói kérdésre közölte: huszonhat évet élt kommunista rendszerben, amikor az emberek nem mondhatták el a véleményüket.

„Most meg elmondhatják, és mi ezért harcoltunk”. Ez néha kényelmetlen, néha mondanak olyat, amivel nem ért egyet, de a lényeg, hogy elmondhatják a véleményüket - mondta. Hozzátette: aki nem tudja elviselni, hogy másnak más véleménye van, ne menjen miniszterelnöknek, hanem válasszon másik szakmát.

Hogy az újságírói kérdés mi volt, az MTI tudósításából nem derült ki.

(MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.