Portfolio: Októbertől akár 42 milliós támogatást és 73 milliós hitelt is lehet kapni a családtámogatási rendszerben

gazdaság
2021 szeptember 29., 08:11
comments 6

A kormány eddig is nagyon bőkezű volt a gyereket vállaló középosztállyal, ez a réteg viszont soha nem látott támogatási összegeket vehet majd föl októbertől, amikor beindul a kormány Zöld Otthon Program és zöld csok programja. A Portfolio végigszámolta, hogy az eddigi családtámogatásokat és kedvezményes hiteleket ezekkel kiegészítve mekkora összeget kaphatnak bizonyos, inkább azért jobban kereső háztartások. A portál arra jutott, hogy

egy családalapítás előtt álló, három gyermeket tervező család egy nettó 100 millió forintos első ingatlan megvásárlása esetén akár 42 millió forint vissza nem térítő támogatást és 73 millió forint kamattámogatott hitelt is igénybe vehet. A Zöld Otthon Programban energiahatékony újépítésű ingatlanokra lehet fölvenni 25 évre legfeljebb 70 millió forint hitelt, 2,5 százalékos kamattal. Ez szigorú értelemben nem is a családtámogatási rendszer része, mert az nem gyerekekhez kötött. A zöld csok viszont igen, ezzel két gyerekkel 10, három gyerekkel 15 millió forintot lehet fölvenni 0 százalékos hitellel, vagyis a program efölötti összege után kell kamatot fizetnie. A Portfolio szerint a Zöld Otthon Program maximális összegét azok a családok tudják majd fölvenni, amelyeknek nagyjából félmillió forint havi jövedelme van legalább.

A portál számítása szerint ha egy család három gyerekkel tervez, és minden lehetséges támogatást kihasznál, beleértve a babaváró hitelt és annak elengedését, a csokot, a diákhitel elengedését, az autóvásárlási támogatást, stb., és még az új zöld támogatást is igénybe veszi, akkor kaphatja meg azt az összeget, ami a fenti példában szerepel. Egy két gyerekkel tervező család esetén közel 20 millió forint támogatásra és 80 milliós hitelre, egy gyerek után pedig 12,8 milliós támogatásra és 83 millió forint hitelre lehet majd számítani. Ezek persze, mint már említettem, csak bizonyos feltételek mellett érvényes maximális összegek, amiket egy család fel tud használni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.