Annyi eső esett Ljubljanában, hogy megbénult a forgalom, egy színházat pedig evakuálni kellett

külföld
2021 szeptember 30., 06:48

Özönvízszerű esőzések voltak Ljubljanában, ami teljesen megbénította a közúti forgalmat, a víz aluljárókat árasztott el, és evakuálni kellett egy színházat. A heves esőzések szerda délután kezdődtek az országban, és késő este Ljubljanát is elérték. A fővárosi tűzoltókat 160 alkalommal riasztották az áradások miatt szerda éjjel.

Rok Kosan meteorológus szerint 250 év alatt legfeljebb egyszer fordul elő, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora mennyiségű csapadék zúdul le valahova. Ljubljanában tíz perc alatt 25 milliméter csapadék esett, összesen pedig 88 milliméter, több, mint az elmúlt két hónapban együttesen.

link Forrás

A város aluljáróit elárasztotta a víz, ahogy több lakóépület pincéjét és földszintjét is, néhány háznak a teteje is beázott. A szlovén nemzeti színházban pedig le kellett állítani az esti előadást, miután a víz elkezdett befolyni az épületbe. Attól tartottak, hogy a rossz állapotban élvő színházépület összeomlik, ezért azonnal kimenekítették az embereket.

A hatóságok arra kérték az embereket, ha tehetik, ne induljanak útnak, több út még csütörtök reggel is le volt zárva.

Szlovénia más területein is voltak károk az eső és viharos erejű széllökések miatt, amik fákat csavartak ki és háztetőket rongáltak meg. A muravidéki Lendván egy általános iskola pincéjéből kellett kiszivattyúzni a vizet, Muraszombatban és Laskón házakat öntött el a víz, Cerjében pedig a vasútállomás rongálódott meg, miután rádőlt egy fa. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.