Egy éven belül másodszor ítélték börtönre Nicolas Sarkozyt

külföld
2021 szeptember 30., 11:57

Csütörtökön bűnösnek mondták ki Nicolas Sarkozy egykori francia államfőt a 2012-es kampány illegális finanszírozásának ügyében zajló vizsgálat végén, írja az AFP francia hírügynökség. Az ügyészség azzal vádolta meg a jobboldali politikust, hogy a lehetőségekhez képest sokkal többet költöttek a kampányára. A bíróság megalapozottnak találta a vádakat, és illegális kampányfinanszírozásért egy évnyi börtönre ítélték.

Az ítélet ellenére nem valószínű, hogy Sarkozy börtönbe köt ki, ahogy nem került oda a legutóbbi, idei ítélete után sem.

photo_camera Fotó: IAN LANGSDON/AFP

A 66 éves Sarkozy ma is a francia jobboldal népszerű alakja, annak ellenére, hogy az elmúlt években több nyomozás és eljárás is zajlott ellene gyanús pénzügyei miatt. Idén egyszer már három évnyi börtönre ítélték korrupcióért, illetve befolyással való üzérkedésért. De a három évből kettőt felfüggesztve kapott, és a harmadikat se kellett letöltenie, elég volt a bíró szerint, ha az ítélet ellen egyből fellebbező Sarkozy otthon elektromos megfigyelőeszközt hord.

A mostani ügyben az ügyészség egy év börtönt kért Sarkozyre, amiért 2012-ben a legálisan lehetséges 22,5 millió euró helyett legalább 42,8 millió eurót költöttek el a Francois Hollande elleni kampány során.

Sarkozy mindössze egyetlen nap jelent meg a tárgyalások során, és ekkor számviteli részletnek nevezte a kérdést, amivel nem tudott foglalkozni, mivel túlságosan elfoglalt volt az ország vezetésével. Azt pedig egyszerűen tündérmesének nevezte, hogy valaha is felelőtlenül bánt volna a közpénzekkel.

Az AFP megjegyzi, hogy ez az ügy sokkal kevésbé keltette fel a francia közvélemény érdeklődését, mint a korábbi, melyben Sarkozyt korrupcióval vádolták.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.