Megszökött a tárgyalása elől a 96 éves nő, aki titkárnő volt egy koncentrációs táborban

2021 szeptember 30., csütörtök 11:55
1

Egy náci koncentrációs tábor parancsnokságának titkárnője volt az a 96 éves nő, aki megszökött a tárgyalása elől, jelentette csütörtökön az illetékes német bíróság. A vád szerint Irmgard Furchner 18, illetve 19 éves volt, amikor a parancsnokságon dolgozott, és több mint tízezer gyilkossághoz lehet bűnrészesként köze. Az idős nő egy Hamburg-közeli idősotthon lakója, innen szökött meg.

A vádak szerint a mai Lengyelország területén lévő stuffhof-i haláltábor parancsnokának, Paul Werner Hoppenak volt a titkárnője 1943 júniusa és 1945 áprilisa között.

Fotó: MARKUS SCHREIBER/dpa Picture-Alliance via AFP

A bíróság csütörtökön közölte, hogy a nő reggel elhagyta az idősek otthonát, és taxival ismeretlen helyre távozott, ezért letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Ha el is fogják kapni a rendőrök, elsőnek orvosi vizsgálatnak vetik majd alá, hogy kiderüljön, alkalmas állapotban van-e ahhoz, hogy meghallgassák. Mint az Euronews írja, évtizedek óta ő az első nő, akit a nácik által elkövetett bűnök miatt állítanának bíróság elé Németországban. Tavaly egy másik egykori titkárnő már bíróság elé kerülhetett volna, de ő meghalt, mielőtt az ügye a bírósági szakaszba ért.

A holokauszt túlélőit képviselő ügyvéd, Christoph Rückel elmondása szerint Irmgard Furchner folyamatosan együtt dolgozott a táborparancsnokkal, ő gépelte és iktatta a kivégzési és a deportálási parancsokat is. A bíróság előzetes tárgyalás során februárban döntött arról, hogy a nő idős kora ellenére is vád alá helyezhető, de csak napi 1-2 órás tárgyalások lehetségesek.

Furchner korábban, az 50-es és a 80-as évek között tanúként több alkalommal is állt a bíróság előtt, többek között egykori parancsnoka, Hoppe ügyében. Akkor azt állította, hogy nem tudott semmit a gyilkosságokról, és nem volt kapcsolatban a foglyokkal. A vádemelést történészi munkák alapján indították meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt