Őrizetbe vették a stutthofi koncentrációs tábor egykori titkárnőjét, aki nem jelent meg a tárgyalásán

bűnügy
2021 szeptember 30., 16:16

Őrizetbe vette csütörtökön a német rendőrség a stutthofi koncentrációs tábor egykori titkárnőjét, Irmgard Furchnert, aki nem ment el az ügye tárgyalására. A most 96 éves nőt azzal vádolják, hogy társtettes volt több mint tízezer gyilkosságban, további esetekben pedig gyilkossági kísérletben.

A Bild szerint a nőt, akinek délelőtt 10 órakor kellett volna megjelennie az itzehoe-i tartományi bíróságon, délután 2 óra előtt nem sokkal vették őrizetbe Hamburg egyik sugárútján, és a rendőrségre szállították, hogy kihallgassák. A tárgyalást a történtek miatt október 19-re kellett halasztani.

A sajtó beszámolói szerint az észak-németországi Quickbornban található idős otthonban élő vádlott csütörtök reggel taxival egy hamburgi metróállomáshoz ment, majd ezután nyoma veszett. Az itzehoei tartományi bíróság a szökésről értesülve letartóztatási parancsot adott ki a vádlott ellen.

Az egykori stutthofi koncentrációs tábor egyik őrtornya. Ez volt az első Németország területén kívül épített tábor.
photo_camera Az egykori stutthofi koncentrációs tábor egyik őrtornya. Ez volt az első Németország területén kívül épített tábor. Fotó: MICHAL FLUDRA/NurPhoto via AFP

A nő már szeptember elején a törvényszékhez címzett, kézzel írt levelében közölte: nem áll szándékában bíróság elé állni idős kora, illetve „fizikai akadályok” miatt, ezért azt kérte, hogy ügyvédje képviselhesse őt a tárgyaláson. „Meg akarom kímélni magamat ettől a szégyentől, és nem akarok gúny tárgyává válni az emberiség számára” - írta. Dominik Gross, a tárgyalást vezető bíró a levélre válaszul figyelmeztette Furchnert annak következményeire, ha nem jelenik meg a bíróságon.

Az itzehoei ügyészség szerint a vádlott a táborparancsnok titkárnőjeként 1943 és 1945 között fontos szerepet töltött be az egykori koncentrációs tábor működtetésében a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében. Furchnert 1954-ben és 1962-ben kérdezték ki tanúként. 1954-ben azt mondta, hogy az SS gazdasági főhivatalával folytatott teljes levelezés rajta keresztül történt, mivel Paul Werner Hoppe lágerparancsnok naponta diktált neki iratokat és rendelkezett rádióüzenetekről. Azt állította, hogy emberek elgázosításáról nem szerzett tudomást az iratokból, és nem tudott az ezrek lemészárlásáról sem, pedig irodája mindössze néhány méterre volt a rémtettek helyszínétől.

Érdekesség, hogy a perben a fiatalkorúak bírósága jár el, mert a vádlott a bűnelkövetés idején fiatalkorú volt. A vádlott a bírósághoz intézett levelében úgy fogalmazott: „Semmi olyasmit nem tettem 18-19 évesen, amiért 96 évesen kellene vállalnom a felelősséget”.

A Gdanskhoz közeli stutthofi koncentrációs táborban a második világháború során körülbelül 65 ezer ember vesztette életét, többségében zsidók. Egy hamburgi bíróság tavaly júliusban kétévi felfüggesztett börtönre ítélte a stutthofi koncentrációs tábor egyik egykori őrét, egy 93 éves férfit, 5230 ember meggyilkolásában való bűnrészesség miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.