Sorsdöntő szavazás vár Biden gazdasági programjára

külföld
2021 szeptember 30., 05:29

A demokraták számára rendkívül fontos lehet a csütörtöki nap, amikor két, Joe Biden gazdasági programjában kiemelt jelentőségű törvényről is szavazhatnak a Képviselőházban. Az egyik a 3,5 ezermilliárd dolláros szociálpolitikai csomag, míg a másik az infrastruktúra-fejlesztési csomag.

Mint a Guardian írja, ha elbuknak a javaslatok, az katasztrofális hatással lehet Biden és a pártja esélyeire a jövő évi időközi választáson. A tétet jelzi, hogy Biden is lemondta a hét közepére tervezett programját, és Washingtonban maradt, hogy a törvényekről tárgyaljon.

A törvénycsomagok elfogadását Biden stábjának a demokraták körében kéne átvinnie: mint a lap írja, eleve rengeteg különféle érdekcsoport között kellett egyetértést kicsikarniuk, mivel a republikánusok egyhangúlag ellenzik a nagyobb csomagot, ezért mind a Szenátusban, mind a Képviselőházban minden demokrata szavazatra szükség lesz.

Joe Biden Washingtonban 2021. szeptember 29-én
photo_camera Fotó: Win McNamee/Getty Images/AFP

Van ugyanakkor legalább két demokrata szenátor, Joe Manchin és Krysten Sinema, akik egyelőre nem tervezik elfogadni a törvénycsomagokat. Alapvetően a demokraták többsége támogatja a gigantikus szociálpolitikai csomagot, de sok vita ment a részletszabályokról, egyes alterületekről, és Manchin és Sinema a célösszeggel sem értett egyet.

A Guardian beszámolója szerint konfliktusos a helyzet a Képviselőházban is, ahol a kisebb infrastruktúra-csomag lehet veszélyben a mérsékeltebb és a progresszív demokraták vitája miatt. A problémát az okozza, hogy a demokraták képviselőcsoportját vezető Nancy Pelosi korábban arról állapodott meg a két szárnnyal, hogy a szenátusban már kétpárti támogatást élvező infrastruktúra-fejlesztési törvényt a nagyobb, szociálpolitikai csomaghoz kötik, és a kettőről együtt lesz majd szavazás. Ugyanakkor legutóbb már arról beszélt a képviselőknek, hogy szavazhatnának külön is a Képviselőházban sima ügynek ígérkező infrastruktúra-csomagról, amíg a szenátusban megpróbálnak konszenzusra jutni a nagyobb csomaggal kapcsolatban.

A progresszív tábor ugyanakkor felháborodva fogadta Pelosi keddi felvetését, és voltak, akik jelezték, hogy csak akkor szavazzák meg az infrastruktúra-csomagot, ha a szociálpolitikai is átment.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a republikánusok közül hányan támogatnák az infrastruktúra-csomagot, hiszen a beszámolók szerint ott is látni törekvéseket arra, hogy akár a törvény elvetése árán is, de kiélezzék a demokrata párton belüli feszültségeket.

A szociálpolitikai csomag amúgy tényleg jelentős változásokat idézhetne elő az amerikai társadalomban: több millió ember számára megnövelnék a családi adókedvezmény mértékét, az iskoláskor előtti gyermekellátást, a gyest, és a kiadásokat a leggazdagabb amerikaira és cégekre kivetett adókból finanszíroznák. A republikánusok felháborodva fogadták az ötletet, szerintük a gazdagok adóztatása és a jelentősebb állami költekezés megakasztaná a gazdaság növekedését és tovább növelné az ország eladósodottságát.

Közben a republikánusok más eszközhöz is nyúltak, és szenátoraik megakadályozták, hogy megnöveljék az adósságplafont, emiatt a szövetségi kormány hamarosan fizetésképtelenné válhat. Ha ezt nem sikerül megoldani, október 18-a után a kormány nem fogja tudni kiegyenlíteni a számláit. (Guardian, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.