Távozik a szlovén hírügynökség vezetője, miután a kormány lassan egy éve nem ad pénzt a működésükre

2021 szeptember 30., csütörtök 11:16
1

Lemondott csütörtökön Bojan Veselinovic, a szlovén állami hírügynökség (STA) igazgatója, azzal indokolva a döntését, hogy a kormányzati kommunikációs hivatallal (UKOM) folytatott tárgyalások sikertelenek voltak - közölte az STA.

Mint nemrég beszámoltunk róla, Janez Janša kormánya 2020 decembere óta próbálja a törvénybe foglalt állami támogatás megvonásával módszeresen kiéheztetni a szlovén közszolgálati médiumot. Abban pedig, hogy a szlovén hírügynökség, az STA most a csőd szélére került, közvetve Orbán Viktor is szerepet kapott: a pénzügyi támogatást ugyanis egy koholt ügyre hivatkozva vágta el a kormány. 2020 októberében találkozott egymással a magyar és a szlovén kormányfő, és a tárgyalásukról szóló tudósítás rövidebb volt annál az interjúnál, amit az STA egy rapperrel és kormányellenes aktivistával, Zlatkóval készített. Janša emiatt akkoriban a „nemzet szégyenének” nevezte az állami hírügynökséget.

"Soha nem veszek részt az újságírói autonómia eltiprásában" - írta lemondó levelében Veselinovic. Hozzátette: nem tudja, és nem is akarja elfogadni azokat a feltételeket, amelyeket a kormány képviselője szabott a hírügynökségi közszolgáltatás finanszírozásához.

A szlovén hírügynökség már 273. napja ingyen végzi a munkát. Veselinovic emlékeztetett arra, az államnak törvényi kötelezettsége, hogy havi juttatásban részesítse az STA-t, amit nemrég a legfelsőbb bíróság is kimondott. "Ezt idén köteles lett volna szerződés nélkül is megtenni, de mi még mindig tárgyalunk róla" - mondta. Úgy vélte: ez csak további formája a szándékos halogatásnak és az újabb feltételek szabásának.

A szlovén kormány idén júniusban fogadta el azt a rendeletet, amely feltételekhez köti az STA 2021-es évre vonatkozó finanszírozását. Veselinovic szerint a rendelet törvénytelen, és erőszakkal akarja megváltoztatni az STA sikeres üzleti modelljét, továbbá csökkenteni piaci aktivitását, bevételeit és alkalmazottainak számát.

A kormány a megjelent cikkek és fotók után fizetne, továbbá a témák terjedelmét is ő szabná meg, a hátralékot pedig már ezen elvek alapján fizetné ki visszamenőleg is - mutatott rá az igazgató.

Veselinovic úgy vélte: a kormány vitája az STA-val mindig is a függetlenség aláásásáról szólt, ő pedig távozásával olyan helyzetet akar teremteni, amelyben Ljubljana hozzáállása még nagyobb figyelmet kap.

Az UKOM még tavaly decemberben tájékoztatta a kormányt arról, hogy nem tudja teljesíteni a szlovén hírügynökséggel kötött szerződést 2020-ban, és 2021-re sem tud szerződést kötni vele, mert a hírügynökség igazgatója nem adta át azt a dokumentációt, amely lehetővé tenné az állami hozzájárulás folyósítását. Az STA többször is tudatta, hogy a törvényeknek megfelelően válaszolt az UKOM által feltett kérdésekre, de részletesebben csak a kormánynak tartozik beszámolóval.
Az állam képviseletében az UKOM évente köt szerződést a hírügynökséggel, és havonta utalja át a működéséhez szükséges összeget. Ez 2020-ra kétmillió euró volt (közel 700 millió forint), további kétmillió euró bevételt üzleti tevékenységből szerzett az STA.

Az UKOM a hírügynökség tavalyi utolsó negyedévi támogatásait egészen januárig visszatartotta, míg a kormány ideiglenesen jóvá nem hagyta a hátralék folyósítását. A hivatal azonban továbbra sem kötött szerződést a hírügynökséggel 2021-re, így az az idén még egy fillért sem kapott az államtól, ami miatt a csőd szélére került.
Veselinovic 2009-ben lett az állami hírügynökség igazgatója, jelenlegi megbízatása az év végén jár le. A hírügynökség a hónap elején pályázatot írt ki az igazgatói posztra. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt