A Vatikánban bevezették a védettségi kötelezettséget

járvány
2021 október 01., 11:58

Október elsejétől a Vatikánban dolgozók számára a munkavégzés feltétele a koronavírus elleni oltási igazolás. Az intézkedés nem vonatkozik a miséken való részvételre, valamint a turistákra sem.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Mostantól a szentszéki hivatal munkatársai, a svájci gárdisták, és mindenki aki Vatikánvárosban dolgozik, csakis oltási igazolással léphetnek be a munkahelyükre. Kötelező a védettségi igazolás a pápai egyetemekre járó hallgatók számára is. Az ellenőrzést egyelőre szúrópróbaszerűen végzik. A Vatikán ezzel megelőzte Olaszországot, ahol csak október 15-től lép életbe a védettséghez kötött munkavégzés.

Az oltás kiváltható meghatározott időközönként végzett negatív teszteredménnyel vagy a betegségből történt gyógyulás igazolásával. A védettséget nem tanúsító vatikáni dolgozót fizetés nélküli szabadságra helyezik, ugyanúgy, ahogyan a tervek szerint október közepétől az olaszországi állami és magánszféra munkahelyein is.

Nem született még hosszú távú döntés az általános audienciák résztvevőivel kapcsolatban, akik jövő szerdán még igazolás nélkül vehetnek részt a találkozón a pápával. Ferenc pápa budapesti és szlovákiai látogatásából hazatérőben hangoztatta, hogy a Vatikán Államban majdnem mindenki felvette az oltást, egy „kis csoportot kivéve”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.