Fehéroroszországban betiltották a Helsinki Bizottságot

2021 október 1., péntek 11:26
4
Középen: Alekszander Lukasenka fiával, Nyikolaj Lukasenkával Fotó: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

A minszki legfelsőbb bíróság - az igazságügyi minisztérium keresetének helyt adva - betiltotta a Fehérorosz Helsinki Bizottságot (BHK) - adta hírül pénteken a Fehérorosz Újságírók Szövetsége (BAZS).

A hír úgy kerek, hogy az értesülésről beszámoló újságíró-szövetséget egy hónappal korábban szintén betiltották már, így annak munkatársai csak titkosított Telegram üzenetküldő szolgálaton továbbított közleményben tudtak tudósítani a fejleményekről.

A BAZS üzenete úgy szól, hogy a legfelsőbb bíróság likvidálta a Fehérorosz Helsinki Bizottságot, és ezzel megszűnt az utolsó regisztrált jogvédő szervezet is az országban.

Nemzetközi jogvédő szervezetek hiába kérték a kormányt, hogy vonja vissza a keresetet, erre a minisztérium nem volt hajlandó.

A fehérorosz Helsinki Bizottság 1995 óta működött az országban. Alapítói közt tagjai volt Vaszil Bikov szovjet és fehérorosz író, Szvjatlana Aljakszijevics irodalmi Nobel-díjas író, Rigor Baraduljin költő, illetve a fehérorosz társadalmi és kulturális élet számos más kiemelkedő képviselője.

Fehéroroszországban tavaly nyár óta pörögtek fel az események: a botrányos elnökválasztás után Lukasenka kormánya, illetve az annak nyomása alatt működő hatóságok egymás után folytattak házkutatásokat független jogvédő szervezeteknél és újságíróknál; több szervezetet meg is gyanúsítottak azzal, hogy külföldről pénzelik őket, és megsértik az adószabályokat. Az igazságügyi minisztérium keresete nyomán a legfelső bíróság végül augusztusban feloszlatta a a Fehérorosz Újságírók Szövetségét. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt