Fehéroroszországban betiltották a Helsinki Bizottságot

külföld
2021 október 01., 11:26
comments 4
Középen: Alekszander Lukasenka fiával, Nyikolaj Lukasenkával
photo_camera Középen: Alekszander Lukasenka fiával, Nyikolaj Lukasenkával Fotó: ALEXEY NIKOLSKY/AFP

A minszki legfelsőbb bíróság - az igazságügyi minisztérium keresetének helyt adva - betiltotta a Fehérorosz Helsinki Bizottságot (BHK) - adta hírül pénteken a Fehérorosz Újságírók Szövetsége (BAZS).

A hír úgy kerek, hogy az értesülésről beszámoló újságíró-szövetséget egy hónappal korábban szintén betiltották már, így annak munkatársai csak titkosított Telegram üzenetküldő szolgálaton továbbított közleményben tudtak tudósítani a fejleményekről.

A BAZS üzenete úgy szól, hogy a legfelsőbb bíróság likvidálta a Fehérorosz Helsinki Bizottságot, és ezzel megszűnt az utolsó regisztrált jogvédő szervezet is az országban.

Nemzetközi jogvédő szervezetek hiába kérték a kormányt, hogy vonja vissza a keresetet, erre a minisztérium nem volt hajlandó.

A fehérorosz Helsinki Bizottság 1995 óta működött az országban. Alapítói közt tagjai volt Vaszil Bikov szovjet és fehérorosz író, Szvjatlana Aljakszijevics irodalmi Nobel-díjas író, Rigor Baraduljin költő, illetve a fehérorosz társadalmi és kulturális élet számos más kiemelkedő képviselője.

Fehéroroszországban tavaly nyár óta pörögtek fel az események: a botrányos elnökválasztás után Lukasenka kormánya, illetve az annak nyomása alatt működő hatóságok egymás után folytattak házkutatásokat független jogvédő szervezeteknél és újságíróknál; több szervezetet meg is gyanúsítottak azzal, hogy külföldről pénzelik őket, és megsértik az adószabályokat. Az igazságügyi minisztérium keresete nyomán a legfelső bíróság végül augusztusban feloszlatta a a Fehérorosz Újságírók Szövetségét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.