Horvátországban ezentúl büntethetik a gyalázkodó kommentelőket

külföld
2021 október 01., 15:57

A horvát parlament pénteken elfogadta azt az új törvényt az online médiáról, mely alapján ezentúl büntethetők lesznek a mások méltóságát sértő kommentek szerzői. Az eredeti törvényjavaslat még a médiaszolgáltatókat büntette volna, melyek felületén megjelentek a gyalázkodó kommentek, ám ez a javaslat végül akkora felháborodást váltott ki, hogy módosítani kellett.

Az új szabályok így is változtatásra kényszerítik a tartalomszolgáltatókat is, azoknak ugyanis ezentúl regisztrációhoz kell kötniük a kommentelést, és részletesen tájékoztatni felhasználóikat a jogkövetkezményekről. A gyalázkodó kommenteket pedig kötelesek eltávolítani, egybe nlehetőségük lesz eltiltani a szabályokat megsértő felhasználókat a további hozzászólástól.

A törvénytervezet a kommentelésen túl is rendszabályozza a horvát sajtót. Az MTI lelkes megfogalmazása szerint "sokkal nagyobb átláthatóságot tesz lehetővé", valójában az új típusú autokráciákban bevett módon arra kötelezi a sajtótermékeket, hogy hozzák nyilvánosságra finanszírozásuk forrását és "valós" tulajdonosi hátterüket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.