Horvátországban ezentúl büntethetik a gyalázkodó kommentelőket

október 1., péntek 15:57
3

A horvát parlament pénteken elfogadta azt az új törvényt az online médiáról, mely alapján ezentúl büntethetők lesznek a mások méltóságát sértő kommentek szerzői. Az eredeti törvényjavaslat még a médiaszolgáltatókat büntette volna, melyek felületén megjelentek a gyalázkodó kommentek, ám ez a javaslat végül akkora felháborodást váltott ki, hogy módosítani kellett.

Az új szabályok így is változtatásra kényszerítik a tartalomszolgáltatókat is, azoknak ugyanis ezentúl regisztrációhoz kell kötniük a kommentelést, és részletesen tájékoztatni felhasználóikat a jogkövetkezményekről. A gyalázkodó kommenteket pedig kötelesek eltávolítani, egybe nlehetőségük lesz eltiltani a szabályokat megsértő felhasználókat a további hozzászólástól.

A törvénytervezet a kommentelésen túl is rendszabályozza a horvát sajtót. Az MTI lelkes megfogalmazása szerint "sokkal nagyobb átláthatóságot tesz lehetővé", valójában az új típusú autokráciákban bevett módon arra kötelezi a sajtótermékeket, hogy hozzák nyilvánosságra finanszírozásuk forrását és "valós" tulajdonosi hátterüket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt