Kína Tajvan légterének megsértésével ünnepelte a népköztársaság megalakulásának évfordulóját

külföld
2021 október 01., 18:18
comments 1

Legalább 25 - az AP a többi hírügynökségtől eltérő jelentése szerint 38 - kínai harci repülő jelent meg Tajvan légterében pénteken, a Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulásának évfordulóján. A tajvani nemzetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint 18 J-16-os és négy Szu-30-as vadászgép, két H-6-os bombázó és egy Yun-8-as repült be az ország légterébe. A tajvani légierő figyelmeztetéseket küldött rádión keresztül, és beüzemelte a légvédelmi rakétarendszereket.

Egy kínai J-16-os vadászgép hőcsapdákat dobál a kínai Népi Felszabadító Hadsereg repülőnapján Csengcsunban, 2019. október 17-én.
photo_camera Egy kínai J-16-os vadászgép hőcsapdákat dobál a kínai Népi Felszabadító Hadsereg repülőnapján Csengcsunban, 2019. október 17-én. Fotó: STR/AFP

Szeptember 23-án 24 kínai harci repülőgép hatolt be Tajvan légterébe, nem sokkal azután, hogy Tajvan kérelmet nyújtott be, hogy csatlakozhasson az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerség (CPTPP) elnevezésű szabadkereskedelmi megállapodáshoz.

Kína és Tajvan viszonya elég különleges. Nem arról van szó, hogy Peking nem ismeri el Tajvan függetlenségét, mert hivatalosan Tajvan se kiáltotta még ki azt. A kommunisták elől menekülő nacionalista kínai kormány a II. világháború előtt Japán fennhatóság alá tartozó szigetre húzódott vissza, és kiáltotta ki a Kínai Köztársaságot. A kínai nacionalisták a nyolcvanas évekig tartották kezükben a hatalmat Tajvanon, ahol azóta megerősödtek a sziget függetlenségét követelő liberálisok - bár a kínai fenyegetésre tekintettel a függetlenséget egyelőre ők se kiáltották ki. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.