Tisztogatásba kezdett a belarusz karhatalom

2021 október 1., péntek 16:07
2

Mintegy száz ellenzékit vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok azután, hogy a még mindig KGB-nek hívott belarusz titkosszolgálat egyik munkatársát agyonlőtték egy razzia során. Most olyanokat vettek őrizetbe, akik az interneten kommentálták a történteket, gyűlöletkeltésre és a hatóságok megsértésére hivatkozva.

A belarusz KGB központja Minszk belvárosában. Fotó: MICHAEL RUNKEL/robertharding via AFP

Az eset előzménye, hogy kedden a KGB rajtaütött egy, az ellenzéket támogató informatikuson, aki engedéllyel tartott fegyverével agyonlőtte az egyik állambiztonságist. A hatóságok végeztek vele, majd őrizetbe vették a feleségét.

A keddi eset részleteit homály fedi, annyit lehet tudni, hogy az informatikus ellen "terrorizmus gyanújával" léptek fel. A belarusz hatalom elég liberálisan bánik a terrorizmus fogalmával, amit előszeretettel aggat bármilyen ellenzéki tevékenységre azóta, hogy 2020-ban az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka hatalmát újból megerősítő, a nemzetközi megfigyelők szerint elcsalt választások után tömegtüntetések bontakoztak ki az országban. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt