Tisztogatásba kezdett a belarusz karhatalom

külföld
2021 október 01., 16:07
comments 2

Mintegy száz ellenzékit vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok azután, hogy a még mindig KGB-nek hívott belarusz titkosszolgálat egyik munkatársát agyonlőtték egy razzia során. Most olyanokat vettek őrizetbe, akik az interneten kommentálták a történteket, gyűlöletkeltésre és a hatóságok megsértésére hivatkozva.

A belarusz KGB központja Minszk belvárosában.
photo_camera A belarusz KGB központja Minszk belvárosában. Fotó: MICHAEL RUNKEL/robertharding via AFP

Az eset előzménye, hogy kedden a KGB rajtaütött egy, az ellenzéket támogató informatikuson, aki engedéllyel tartott fegyverével agyonlőtte az egyik állambiztonságist. A hatóságok végeztek vele, majd őrizetbe vették a feleségét.

A keddi eset részleteit homály fedi, annyit lehet tudni, hogy az informatikus ellen "terrorizmus gyanújával" léptek fel. A belarusz hatalom elég liberálisan bánik a terrorizmus fogalmával, amit előszeretettel aggat bármilyen ellenzéki tevékenységre azóta, hogy 2020-ban az országot 1994 óta vezető Aljakszandr Lukasenka hatalmát újból megerősítő, a nemzetközi megfigyelők szerint elcsalt választások után tömegtüntetések bontakoztak ki az országban. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.