Szövetség néven egységes felvidéki magyar párt alakult

POLITIKA
2021 október 02., 13:58
comments 8

Három párt - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd és az Összefogás - összeolvadásával létrejött az egységes felvidéki magyar párt, Szövetség néven - jelentették be az új politikai tömörülés vezetői szombaton az alakuló kongresszus után tartott sajtóértekezleten. Az új párt létrejöttét közel kétéves egyeztetések előzték meg.

A három egyesülő párt vezetői.
photo_camera A három egyesülő párt vezetői. Fotó: Facebook / Strana Aliancia

A Somorjához tartozó Csölösztőn tartott kongresszus 140 résztvevője - az előzetes megállapodások alapján - Forró Krisztiánt, az MKP elnökét választotta meg a Szövetség elnökének. A párt Országos Tanácsának (OT) elnöke Solymos László, a Most-Híd elnöke, az alelnöke pedig Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke lett.

A Körkép beszámolója szerint Forró beszédében az egység fontosságát hangsúlyozta, valamint a választók támogatását és türelmét kérte az új pártban lévő „kötelékek megerősítéséig”.

Az elnök a sajtótájékoztatón rámutatott: új korszakba lépett a felvidéki magyar politika, és ezt a korszakot három dolog kell majd, hogy jellemezze, a türelem, a munka és a bizalom. Stratégiai céljaik közül kiemelte a Benes-dekrétumokban rögzített háborús bűnösség elvének eltörlését, a megyerendszer határainak a természetes régiók mentén történő átrendezését, valamint az ország déli részének infrastrukturális felzárkóztatását.

Azt is elmondta, hogy a Szövetség minden olyan szlovák párttal el tudja képzelni az együttműködést a jövőben, amely abban érdekelt, hogy sikeresek legyenek az ország polgárai, köztük az itt élő magyarok is.

Solymos László mindenkinek megköszönte a megalakuláshoz vezető úton tanúsított türelmet, hiszen az új pártot sok kompromisszum árán sikerült létrehozni. Mózes Szabolcs arról beszélt, hogy ambiciózus, de megvalósítható programjuknak társadalmi vitában kell létrejönnie, és amely a kisebbségi jogokra, illetve Dél-Szlovákia felzárkóztatására összpontosít.

Az új pártnak mintegy tízezer tagja van. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.