A Publicus szerint Karácsony verné Dobrevet, ha Márki-Zay visszalépne

POLITIKA
2021 október 03., 14:52
comments 11

Az ellenzéki miniszterelnökjelölt-előválasztás lehetséges forgatókönyveit vizsgáló kutatást tett közzé az MSZP-közelinek mondott Publicus: eszerint az állva maradt jelöltek közül Karácsony Gergely az, akinek esélye lehet az első kört nyerő DK-s Dobrev Klára legyőzésére.

3500, az előválasztáson részt vett szavazó telefonos megkérdezése alapján készült kutatás arra jutott, hogy ha Karácsony és Márki-Zay a második körben közösen kampányolnának, méghozzá úgy, hogy előbbi lenne a miniszterelnök-, utóbbi pedig a miniszterelnökhelyettes-jelölt-jelölt, akkor simán legyőznék Dobrevet. Ebben az esetben a válaszadók 48,4 százaléka szavazna a tandemre, 40,3 a DK-sra, míg 5,9 százalék nem menne el.

Más lenne a helyzet, sokkal szorosabb eredménnyel, ha a hódmezővásárhelyi polgármester simán csak visszalépne, és Karácsony támogatására kérné a híveit. Ebben az esetben a megkérdezettek 44 százaléka szavazna a főpolgármesterre, 42,3 százaléka Dobrevre és 7,2 százalék maradna otthon.

Ha a fenti alaphelyzetben Márki-Zay mellett Jakab Péter és Fekete-Győr András is Karácsony támogatására szólítana fel, az eredmény a Publicus szerint 44,9-39,7 lenne Karácsony javára, 6,7 százaléknyi távol maradó mellett.

De mi lenne akkor, ha Karácsony lépne vissza Márki-Zay javára, és a két kiesett jelölt az ő támogatására kérné korábbi szavazóit? A Publicus válasza: ebben az esetben Dobrev aratna győzelmet, méghozzá elsöprőnek mondhatót, 49-36,1-re, 6,9 százalék otthonmaradó mellett.

Még egy forgatókönyvet vizsgáltak a friss kutatásban: azt, ha mindhárman versenyben maradnának a második körre. Ebben az esetben Dobrev Klára 42,4 százalékra számíthatna, Karácsony 33,6-ra, Márki-Zay pedig 19,5-re, 4,5 százalék távol maradó mellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt