Egyezkednek Németországban, ki kerüljön hatalomra

külföld
2021 október 03., 07:16

Vasárnap kezdődnek Németországban a koalíciós tárgyalások, amelyek célja, hogy eldőljön: mely pártok lesznek hatalmon a következő években. A múlt heti választásokat a szociáldemokraták (SPD) nyerték Olaf Scholz vezetésével, nem sokkal megelőzve a konzervatív CDU-CSU szövetségét.

Mivel a nagykoalíció folytatása továbbra sincs napirenden, a kérdés elsősorban az, hogy melyikük lesz képes magához vonzani a zöldeket és a liberálisokat (FDP) egy koalíciós kormányba.

Az SPD képviselői először az FDP-vel ülnek le vasánap délután, majd este a zöldekkel. A CDU-CSU este tárgyal a liberálisokkal, kedden a zöldekkel. A két kisebb párt vezetői már egyeztettek a napokban.

photo_camera Jamaika vagy Ampel? Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance via AFP

Egy pénteki közvéleménykutatás szerint a válaszadók 59 százaléka Ampel (jelzőlámpa) koalíciót, vagyis szocdem-zöld-liberális kormányt szeretne látni. Ezzel szemben mindössze 24 százalék támogatná a Jamaika-koalíciót, amelyben a CDU-CSU-é lenne a vezető szerep.

76 százalék Scholzot szeretné Angela Merkel utódjaként látni a kancellári poszton, és csak 13 százalék támogatja Laschetet. Utóbbi egyelőre nem gratulált Scholznak az első helyhez, és azt mondta, egyik pártnak sincs mandátuma kormányt alakítani. (via AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.