Egyezkednek Németországban, ki kerüljön hatalomra

külföld
2021 október 3., 7:16

Vasárnap kezdődnek Németországban a koalíciós tárgyalások, amelyek célja, hogy eldőljön: mely pártok lesznek hatalmon a következő években. A múlt heti választásokat a szociáldemokraták (SPD) nyerték Olaf Scholz vezetésével, nem sokkal megelőzve a konzervatív CDU-CSU szövetségét.

Mivel a nagykoalíció folytatása továbbra sincs napirenden, a kérdés elsősorban az, hogy melyikük lesz képes magához vonzani a zöldeket és a liberálisokat (FDP) egy koalíciós kormányba.

Az SPD képviselői először az FDP-vel ülnek le vasánap délután, majd este a zöldekkel. A CDU-CSU este tárgyal a liberálisokkal, kedden a zöldekkel. A két kisebb párt vezetői már egyeztettek a napokban.

photo_camera Jamaika vagy Ampel? Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance via AFP

Egy pénteki közvéleménykutatás szerint a válaszadók 59 százaléka Ampel (jelzőlámpa) koalíciót, vagyis szocdem-zöld-liberális kormányt szeretne látni. Ezzel szemben mindössze 24 százalék támogatná a Jamaika-koalíciót, amelyben a CDU-CSU-é lenne a vezető szerep.

76 százalék Scholzot szeretné Angela Merkel utódjaként látni a kancellári poszton, és csak 13 százalék támogatja Laschetet. Utóbbi egyelőre nem gratulált Scholznak az első helyhez, és azt mondta, egyik pártnak sincs mandátuma kormányt alakítani. (via AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt