Koronavírus-számok Magyarországon 11/26/2021
Elhunytak + 162 Σ 33 866
Kórházban + 55 Σ 6 913
Fertőzöttek + 11 871 Σ 1 068 888
Tesztek + 49 296 Σ 8 298 820
Oltottak + 15 282 Σ 6 087 474
A legújabb trendek

Románia szigorít a fertőzött településeken: kijárási tilalom az oltatlanoknak

október 3., vasárnap 7:44

Újabb szigorításokról döntött szombaton a román kormány a koronavírus terjedése miatt.

Ezentúl a szabadban is kötelező a maszkviselés azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint 6 ezrelékénél azonosították a fertőzést.

Ugyanitt az éjszakai kijárási korlátozásokat is kiterjesztették mindenkire, aki nem kapta meg legalább tíz napja a koronavírus elleni oltás második adagját, vagy nem tudja igazolni, hogy az elmúlt fél évben gyógyult fel a betegségből. 6 ezreléknél nagyobb fertőzöttségi ráta esetén csak hétvégén, 7,5 ezrelék felett pedig minden nap érvényes, hogy a védettséggel nem rendelkező emberek legfeljebb munkahelyi igazolással vagy a sürgősséget indokló írásos nyilatkozattal mehetnek ki az utcára este 8 és hajnali 5 között.

A friss negatív teszttel rendelkező beoltatlan embereket már nem tekintik védetteknek, tehát az ilyen alapon szerzett uniós digitális covid-igazolvány már nem nyújt felmentést.

Romániában még mindig nagyon kevesen oltatták be magukat, csak a lakosság 28 százaléka kapta meg mindkét adag vakcinát. Az uniós átlag 63 százalék.

Szombaton Bukarestben tüntettek a korlátozások ellen Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

6 ezrelékes fertőzöttségnél este tízkor kell zárniuk az üzleteknek, a rendezvénytermek, színházak, mozik, vendéglátóhelyek, sportlétesítmények pedig csak védetteket fogadhatnak, legfeljebb félházzal működhetnek, és éjfélkor be kell zárniuk. Ezeken a településeken a magánrendezvényeken (esküvők, keresztelők, ünnepségek) legfeljebb 200 beoltott vagy a fertőzésen átesett résztvevő lehet jelen. Külön előírások rendelkeznek a résztvevők közti távolságtartásról.

Kolozsváron már 7, Bukarestben 8, Temesváron pedig 9 ezrelékes a fertőzöttségi ráta. A székelyföldi megyékben alacsonyabbak a számok, szombati adatok szerint 1,37 és 2,09 között mozognak.

Országszerte közel 13 ezer koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 1412 súlyos esetet az intenzív terápiás részlegeken. Szombaton már csak 11 szabad ágy állt rendelkezésre az intenzív osztályokon a koronavírusos betegek ápolására, ezek közül egyik sincs Bukarestben.

Közben nacionalista szervezetek, köztük az AUR nevű szélsőjobboldali párt tüntetést szervezett a fővárosban a korlátozások ellen. Délután több ezren gyűltek össze két helyszínen, estére 15 ezren voltak. (MTI, Székelyhon)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt