Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Az Európai Gyógyszerügynökség javasolja az emlékeztető oltást a Pfizer és a Moderna vakcináiból

járvány
2021 október 4., 19:34

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emlékeztető oltást javasol a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnatv és a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

Az uniós gyógyszerügynökség közölte: vizsgálatok kimutatták, hogy a BioNTech/Pfizer és a Moderna vakcináinak egy további adagja növeli a Covid-19-et okozó vírus elleni antitestek előállításának képességét a legyengült immunrendszerű, köztük a szervátültetett betegeknél. Bár nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az új típusú koronavírus ellen védett embereknél a harmadik oltás képes-e antitesteket termelni, a többletadag várhatóan legalább néhány esetben növeli a fertőzés elleni védelmet.

Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az említett vakcinák újabb, 3. adagja beadható a súlyosan legyengült immunrendszerrel rendelkezőknek, legalább 28 nappal a második oltás beadása után – közölték. Minden egészséges felnőttnek ajánlják a harmadik oltást a Pifzerből legalább fél év után.

photo_camera Fotó: Luis Acosta/AFP

Az uniós gyógyszerügynökség továbbra is figyelemmel kíséri a koronavírus ellen az EU-ban használatra engedélyezett oltóanyagok hatékonyságára vonatkozó vizsgálatok adatait – írták.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség eddig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax ás a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta használatra, amit az Európai Bizottság engedélyezett. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a CureVac CVnCoV nevű vakcináját, a Sinovac és a Novavax gyógyszergyárak vakcináját. (MTI, Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt