Éhségsztrájkba kezdett a bebörtönzött Miheil Szaakasvili

október 4., hétfő 16:31

Éhségsztrájkba kezdett a Grúziában (Georgiában) bebörtönzött Miheil Szaakasvili volt grúz elnök, és addig kívánja folytatni a tiltakozást, amíg őt és híveit szabadon nem engedik – közölte Nika Gvaramija, az ellenzéki Mtavari arhi nevű televízió vezérigazgatója, aki egyben az ellenzéki politikus védője is.

„Szeretném, ha tudnátok, hogy addig semmiképpen nem vetek véget az éhségsztrájknak, amíg engem és a miattam őrizetbe vett embereket el nem engedik. Ha kell, az életem végéig folytatom” – olvasta fel Gvaramija Miheil Szaakasvili üzenetét. Gvaramija egyben közölte, hogy Szaakasvili már előre elutasította az esetleges orvosi segítségnyújtást, ha adott esetben eszméletlenül találnák a cellájában.

Az RBK-Ukrajina ukrán televízió beszámolója szerint az ukrán konzul meglátogatta a Tbiliszi melletti Rusztavi városában raboskodó, ukrán állampolgársággal rendelkező Szaakasvilit. A tájékoztatás szerint a politikus jó állapotban volt, a fogva tartása körülményeire nem panaszkodott.

Teja Culukiáni miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az ország vezetése nem kívánja átadni Szaakasvilit Ukrajnának, hogy ott töltse le a börtönbüntetését.

Irakli Garibasvili miniszterelnök egy vasárnapi interjújában azt mondta, Szaakasvili le fogja tölteni a teljes börtönbüntetését, és a volt elnök csak a büntetése letöltése után térhet vissza Ukrajnába.

Miheil Szaakasvili 2018. február 9-én Kijevben. Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

A grúz ügyészség közölte, hogy a volt államfő szeptember 29-én illegálisan lépte át Grúzia határát és a továbbiakban két grúz állampolgár segítette őt, akiket időközben szintén őrizetbe vettek.

8 év után tért haza, elfogták

Szaakasvilit október 1-én vették őrizetbe, amint 8 év távollét után visszatért hazájába a szombaton tartott helyhatósági választások miatt. A szavazáson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet a szavazatok 46,65 százalékával, a második helyen a volt grúz elnök ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte a kormány és az ellenzéke között április 19-én született megállapodást, ami Charles Michel, az Európai Tanács elnökének közbenjárásával született az országot markában tartó belpolitikai válság feloldására. Az egyezség értelmében nem kell előrehozott választásokat tartani az országban, ha a Georgiai Álom a helyhatósági voksoláson megszerzi a szavazatok több mint 43 százalékát.

Az elnöksége után elmenekült, és elítélték

Miheil Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as grúziai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt az ország államfője. Több fontos reformot hajtott végre, de az elnöksége idején, 2008-ban hazája vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Az elnöki megbízatásának lejárta után Szaakasvili elhagyta az országot. Otthon egyből négy büntetőjogi eljárást indítottak ellene, kettőben pedig már ítélet is született. Három évvel ezelőtt, 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság 3 év börtönre ítélte Szandro Girgvliani bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig 6 év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt