Őrizetbe vették Mihail Szaakasvili volt grúz elnököt

külföld
2021 október 01., 19:34

Hazatérte után egyből őrizetbe vették Georgiában (Grúzia) Mihail Szaakasvili volt államfőt, akit két büntetőügyben már elítéltek, és még kettőben vád alá helyeztek.

Mihail Szaakasvili 2012-ben, még elnökként
photo_camera Mihail Szaakasvili 2012-ben, még Georgia elnökeként. Fotó: Vano Shlamov/AFP

Szaakasvili, aki az elmúlt éveket Ukrajnában töltötte - ahol Odessza kormányzója is volt -, pénteken maga jelentette be hazatérését. Nem sokkal később Irakli Garibasvili miniszterelnök már az elfogásáról számolt be.

Szaakasvili az utolsó szovjet külügyminiszter, Eduard Sevarnadze hatalmát megdöntő 2003-as georgiai rózsás forradalom kulcsfigurája volt, 2004-2013 között volt Georgia elnöke. Kormányzása idején vívott Georgia vesztes háborút Oroszországgal 2008-ban. Elnöki megbízatásának lejártával hagyta el szülőhazáját, ahol négy ügyben is büntetőeljárás indult ellene.

Két ügyben már elítélték, 2018 januárjában három év börtönre ítélték, mert a bíróság szerint szerepe volt egy volt bankvezér, Szandro Girgvliani meggyilkolásában. Fél évre rá hat év börtönre ítélték Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt. (Via MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.