Európai Bizottság: A nőgyűlölet, a nők elleni uszítás és a nők elleni online erőszak legyen bűncselekmény Európa-szerte!

eu
2021 október 04., 19:13
comments 6

Az Európai Bizottságnak a közeljövőben bemutatandó jogszabályjavaslata azt szorgalmazza, hogy a nőgyűlölet, a nők elleni uszítás és a nők ellen elkövetett online erőszak Európa-szerte bűncselekménynek minősüljön – közölte Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének a kapcsolati erőszak nőkre és gyerekekre gyakorolt hatásáról szóló jelentésről szóló vitában.

Dalli azt mondta, az új jogszabálytervezet célja az Isztambuli Egyezmény megvalósítása, a kapcsolati erőszak felszámolása. Az EU feladata, hogy minden áldozatnak, különösen a nőknek és a gyerekeknek segítséget nyújtson. A felügyeleti jog több esetben problémákat vet fel, ha azt az erőszakos szülő kapja, így annak tragikus következményei lehetnek a gyerekre nézve – mondta.

Az európai uniós családjog átdolgozott változata, ami augusztus elején lépett hatályba, felülvizsgálja a határokon átnyúló felügyeleti kérdéseket, és azt célozza, hogy az illetékes családjogi hatóságok szorosabban működjenek együtt, a kapcsolati erőszak felszámolás a érdekében – mondta.

A NANE tüntetése a nők elleni erőszak ellen Budapesten 2019-ben
photo_camera A NANE tüntetése a nők elleni erőszak ellen Budapesten 2019-ben Fotó: Horn-Barta Csengele

Fidesz: Elszomorító, hogy az EP a családon belüli erőszakot használja fel ideológiai céljainak elérésére és lopakodó hatáskörbővítésre

A plenáris vitán Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő azt mondta, „elszomorító, hogy az Európai Parlament a családon belüli erőszak súlyos problémáját használja fel ideológiai céljainak elérésére és lopakodó hatáskörbővítésre”.

„A magyar kormány tíz éve folyamatosan fejleszti a kapcsolati erőszak megelőzési és áldozatsegítési rendszerét. Az Isztambuli Egyezmény számos esetben gyengébb szabályokat határoz meg, mint a Magyarországon már meglévő jogi eszközök. Csak a határozott és következetes nemzeti szintű fellépés segíthet a partnerkapcsolati erőszak elleni küzdelemben” – mondta Schaller-Baross Ernő.

A családon belüli erőszak elleni fellépés célja támogatandó, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja tartózkodó szavazatával elzárkózik attól, hogy egy olyan jelentést támogasson, ami egy ilyen komoly témát csak ürügyként használ fel – mondta.

Járóka Lívia a Fidesz sajtóközleményében kiemelte: „a jelentés nyelvezetében nem tekinthető tisztán joginak, valós üzenetek helyett ideológiai tartalommal bír”.

Az Európai Parlament baloldali többsége megint kiforgat egy mindenkinek fontos ügyet, kinyilatkoztatásra szorgalmaz, és politikai eszközként tekint a nők és gyerekek ellen elkövetett erőszakkal szemben vívott harcra, valós cselekvési tervek és a helyi jó gyakorlatok befogadása helyett – közölte.

Szerinte bebizonyosodott, hogy az Isztambuli Egyezmény nemhogy kimagasló eredményeket és áttörést nem hozott, de bizonyos esetben csak nehezítette a gyors segítségnyújtás lehetőségét,így nem az a kérdés, hogy ratifikálunk-e egy ideológiailag elfogult egyezményt, hanem hogy képesek vagyunk-e eredményesen küzdeni az erőszak ellen.

„Nemzeti hatásköreink sérelme nem megengedhető, főleg nem a családjog területén. Magyarország számára kiemelt fontosságú a családvédelem és így az erőszak elleni hathatós fellépés is. E területből nem engedünk és nem is engedhetünk” – közölte Járóka Lívia.

Az Európai Parlament plenáris ülése kedden szavaz a jelentésről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.