Akasztóhurkot formázó nyakékkel verte ki a biztosítékot a Givenchy új kollekciója

2021 október 5., kedd 12:39
5

A nemzetközi divatvilág több szereplője, de öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó szervezetek is „kirívóan sértőnek” nevezték azt a nyakéket, amit egy modell viselt a Givenchy október 4-i divatbemutatóján Párizsban. A fém nyakék ugyanis egy emberek akasztásához/öngyilkossághoz használt hurkot formáz, és mint ilyen, triggerelheti azokat, akiknek öngyilkos lett valamelyik szerette, vagy akinek volt korábban öngyilkossági kísérlete.

Sokaknak egyből a Burberry korábbi ballépését juttatta eszébe, amikor egy kapucnis pulóver zsinórja helyett volt rajta egy jókora akasztóhurok. Akkor a cég vezérigazgatója elnézést kért, a tervező pedig elismerte, hogy érzéketlenség volt részükről a designelem.

Az inkriminált nyakék a Givenchy 2022. tavasz-nyári kollekciójának bemutatóján Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP

A divatházak meggondolatlan és sértő megmozdulásait gyakran kritizáló Instagram-oldal, a Diet Prada azt írta: „Azt gondolná az ember, az ipar megtanulta, hogy ne tegyen hurokra emlékeztető dolgokat a modellek nyakába. Felmerül a kérdés, miért nem szúrta ki senki a divatháznál, de hát a történelem ismétli önmagát.”

Angela McRobbie, a londoni Goldsmiths egyetem médiával, kommunikációval és kulturális tanulmányokkal foglalkozó professzora azt nyilatkozta a Guardiannek: „Számomra a kérdés, amire sosincs válasz, a következő: Ki hozza a döntéseket a színfalak mögött? Ki engedélyez ilyen nyíltan sértő dolgokat? És amikor ilyen reakciót kapnak, kirúgják őket? Van valami cinikus terv arra, hogy sokkoljanak, aztán gyorsan visszavonják a sértő darabot a médiafigyelem függvényében?”

A Givenchy annyit közölt a Guardiannel, hogy „nincs hivatalos válaszuk” az ügyre.

Az öngyilkosság megelőzhető. Ha bajban van, lelki gondok, sötét gondolatok nyomasztják, kérhet segítséget!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt