Akasztóhurkot formázó nyakékkel verte ki a biztosítékot a Givenchy új kollekciója

DIVAT
2021 október 05., 12:39
comments 4

A nemzetközi divatvilág több szereplője, de öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó szervezetek is „kirívóan sértőnek” nevezték azt a nyakéket, amit egy modell viselt a Givenchy október 4-i divatbemutatóján Párizsban. A fém nyakék ugyanis egy emberek akasztásához/öngyilkossághoz használt hurkot formáz, és mint ilyen, triggerelheti azokat, akiknek öngyilkos lett valamelyik szerette, vagy akinek volt korábban öngyilkossági kísérlete.

Sokaknak egyből a Burberry korábbi ballépését juttatta eszébe, amikor egy kapucnis pulóver zsinórja helyett volt rajta egy jókora akasztóhurok. Akkor a cég vezérigazgatója elnézést kért, a tervező pedig elismerte, hogy érzéketlenség volt részükről a designelem.

Az inkriminált nyakék a Givenchy 2022. tavasz-nyári kollekciójának bemutatóján
photo_camera Az inkriminált nyakék a Givenchy 2022. tavasz-nyári kollekciójának bemutatóján Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP

A divatházak meggondolatlan és sértő megmozdulásait gyakran kritizáló Instagram-oldal, a Diet Prada azt írta: „Azt gondolná az ember, az ipar megtanulta, hogy ne tegyen hurokra emlékeztető dolgokat a modellek nyakába. Felmerül a kérdés, miért nem szúrta ki senki a divatháznál, de hát a történelem ismétli önmagát.”

Angela McRobbie, a londoni Goldsmiths egyetem médiával, kommunikációval és kulturális tanulmányokkal foglalkozó professzora azt nyilatkozta a Guardiannek: „Számomra a kérdés, amire sosincs válasz, a következő: Ki hozza a döntéseket a színfalak mögött? Ki engedélyez ilyen nyíltan sértő dolgokat? És amikor ilyen reakciót kapnak, kirúgják őket? Van valami cinikus terv arra, hogy sokkoljanak, aztán gyorsan visszavonják a sértő darabot a médiafigyelem függvényében?”

A Givenchy annyit közölt a Guardiannel, hogy „nincs hivatalos válaszuk” az ügyre.

Az öngyilkosság megelőzhető. Ha bajban van, lelki gondok, sötét gondolatok nyomasztják, kérhet segítséget!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.