Akasztóhurkot formázó nyakékkel verte ki a biztosítékot a Givenchy új kollekciója

DIVAT
2021 október 5., 12:39
comments 4

A nemzetközi divatvilág több szereplője, de öngyilkosság-megelőzéssel foglalkozó szervezetek is „kirívóan sértőnek” nevezték azt a nyakéket, amit egy modell viselt a Givenchy október 4-i divatbemutatóján Párizsban. A fém nyakék ugyanis egy emberek akasztásához/öngyilkossághoz használt hurkot formáz, és mint ilyen, triggerelheti azokat, akiknek öngyilkos lett valamelyik szerette, vagy akinek volt korábban öngyilkossági kísérlete.

Sokaknak egyből a Burberry korábbi ballépését juttatta eszébe, amikor egy kapucnis pulóver zsinórja helyett volt rajta egy jókora akasztóhurok. Akkor a cég vezérigazgatója elnézést kért, a tervező pedig elismerte, hogy érzéketlenség volt részükről a designelem.

photo_camera Az inkriminált nyakék a Givenchy 2022. tavasz-nyári kollekciójának bemutatóján Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP

A divatházak meggondolatlan és sértő megmozdulásait gyakran kritizáló Instagram-oldal, a Diet Prada azt írta: „Azt gondolná az ember, az ipar megtanulta, hogy ne tegyen hurokra emlékeztető dolgokat a modellek nyakába. Felmerül a kérdés, miért nem szúrta ki senki a divatháznál, de hát a történelem ismétli önmagát.”

Angela McRobbie, a londoni Goldsmiths egyetem médiával, kommunikációval és kulturális tanulmányokkal foglalkozó professzora azt nyilatkozta a Guardiannek: „Számomra a kérdés, amire sosincs válasz, a következő: Ki hozza a döntéseket a színfalak mögött? Ki engedélyez ilyen nyíltan sértő dolgokat? És amikor ilyen reakciót kapnak, kirúgják őket? Van valami cinikus terv arra, hogy sokkoljanak, aztán gyorsan visszavonják a sértő darabot a médiafigyelem függvényében?”

A Givenchy annyit közölt a Guardiannel, hogy „nincs hivatalos válaszuk” az ügyre.

Az öngyilkosság megelőzhető. Ha bajban van, lelki gondok, sötét gondolatok nyomasztják, kérhet segítséget!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt