Egy évtized alatt a világ koralljainak 14 százaléka pusztult el

klímaváltozás
2021 október 05., 05:23
comments 1

Jelentős mértékben, 14 százalékkal zsugorodott a világ korallállománya kevesebb mint egy évtized leforgása alatt: a Guardian által idézett kutatásban 2009 és 2018 között vizsgálták a világ óceánjainak korallzátonyait, és azt találták, hogy ebben az időszakban 11700 négyzetkilométernyi pusztult el belőlük. Ez nagyjából annyi, mint amennyi élő korall van ma még Ausztráliában.

Egy szintén most közzétett jelentés pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 és 2019 között 20 százalékkal nőtt meg azoknak az algáknak az aránya, melyek a rossz állapotban lévő korallokból lökődnek ki.

photo_camera Fotó: JEAN-PAUL FERRERO/Biosphoto via AFP

A korallok fehéredését és pusztulását elsősorban az óceánok melegedő hőmérséklete okozza.

A kutatás során találtak reménykeltő jeleket is: vannak korallok, melyek a megnövekedett külső stressz ellenére is ellenállóak tudtak maradni, és van esély arra, hogy megmeneküljenek. Igaz, ehhez a felmelegedés azonnali lelassítására lenne szükség.

A tanulmányt jegyző ausztrál kutatók szerint az egyértelműen kijelenthető, hogy a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a világ korallállományára, és épp ezért az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali mérséklésére lenne szükség.

A korallzátonyok rendkívül fontos szerepet töltenek be a tengeri ökoszisztémákban: bár az óceánfenék mindössze 0,2 százalékát fedik le, becslések szerint a tengeri élőlények mintegy negyedének otthonául szolgálnak, és rengeteg tápanyagot biztosítanak az arra járó vízi lényeknek.

Az elmúlt évtizedben olyan tempóban zajlott a korallpusztulás, hogy a legtöbb helyszínen esély sem volt a regenerációra, ugyanakkor a kutatók ezen a téren is láttak már biztató jeleket: 2019-ben a zátonyok 2 százalékkal tudták növelni a területeiket. Ezért vannak, akik abban bíznak, hogy a megfelelő körülmények együttállása esetén ismét jelentősen nőhetne a korallzátonyok mérete. Ugyanakkor a zátonyokat a klímaváltozás mellett a túlhalászat, a part menti túlzott ipari beavatkozások és a romló vízminőség is károsítja. Egy nemrég megjelent hasonló kutatás arra jutott, hogy a világ korallzátonyai az ötvenes évek óta megfeleződtek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.