Elővásárlási jogot szerzett az állam Budapest legértékesebb lakóingatlanjai felett

Budapest
2021 október 05., 11:34
comments 10

Elővásárlási jogot szerzett az állam Budapest legértékesebb lakóingatlanai felett - írja kedd délelőtti cikkében a Telex.

Olyan 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakásokról van szó, amik a Duna partján, a budai Várnegyedben vagy az Andrássy úton, azaz a főváros világörökségi helyszínein találhatóak.

A dolog hátterében az áll, hogy 2017 decemberében a kormány egy törvénnyel megágyazott annak, hogy világörökségi területeken található ingatlanok felett az állam elővásárlási jogot szerezzen.

Akkor a Miniszterelnökség sietve jelezte, hogy lakások, lakóházak és termőföldek nem esnek majd a törvény hatálya alá, a törvény célja pedig megakadályozni, hogy értékes, világörökségi területen fekvő (jórészt vidéki) ingatlanok tömegesen külföldi kézre kerüljenek.

Idén nyáron azonban megváltozott az örökségvédelmi szabályozás, és a törvényhez kapcsolt végrehajtási terv már érinti Budapest legértékesebb ingatlanjait is. A törvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes terjesztette elő, és június 29-én lépett hatályba.

A Telex értesülései szerint a nyáron több ingatlantulajdonost is arról tájékoztattak, hogy az államnak elővásárlási joga keletkezett 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanja felett. Ezzel a joggal az állam abban az esetben élhet, ha a tulajdonos az eladás mellett dönt. Az ilyen esetekben, ha megállapodik a vevővel, az állam 8 napig a megállapodott vételi ár értékben megvásárolhatja az ingatlant a vevő elől.

Egy érintett szerint kényelmetlen érzés volt értesülni minderről: az államosítás és a kommunizmus jutott az eszébe, ahogy a levelet olvasta. Az eladók szempontjából kifejezetten kellemetlen is lehet az állam belépése, mert az elővásárlási opció alaposan megnehezíthet egy adás-vételi egyeztetést, hiszen a vevő nem lehet biztos abban, hogy ha meg is állapodik az árról, tényleg övé lehet az ingatlan.

Az állam motivációi nem világosak, de a budavári ingatlanokkal kapcsolatban rendre felmerülő anomáliák nyomán azért okkal sejthető, hogy magánérdekek (is) lehetnek az ügy hátterében. Így például lehetősége nyílik egyes tulajdonosoknak, hogy a piaci ár felett értékesítsék az ingatlanjaikat - az államnak pedig, hogy olcsón továbbértékesítse ezeket a többnyire luxuskategóriás, de legalábbis rendkívül értékes lakásokat a holdudvarnak. (Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.