Kukába dobta nyomkövetőjét egy nemzetközi körözés alatt álló, szökésben lévő férfi, de megtalálták

bűnügy
2021 október 05., 07:56

Tárgyalás nélkül 3 év próbaidőre felfüggesztve 1 év fogházbüntetésre ítélt egy férfit a Debreceni Járásbíróság fogolyszökés vétségének kísérlete miatt - írja a törvényszék honlapja.

A vádlott ellen egy német bíróság még 2020 januárjában európai elfogatóparancsot adott ki. Ez alapján 2021. június 10-én a férfit a magyar hatóságok őrizetbe vették.

A Fővárosi Törvényszék már másnap elrendelte a bűnügyi felügyeletet az európai elfogatóparancs megérkezéséig, és a felügyelet betartása érdekében a vádlott mozgását nyomkövető technikai eszközzel ellenőrizte a bíróság.

A férfi Hajdú-Bihar megye közigazgatási területét a rendelet nyomán engedély nélkül nem hagyhatta volna el, engedély nélkül nem változtathatta volna meg.

A vádlott viszont nagyon félt attól, hogy a német hatóságok Németországba szállítják, és bebörtönözik, ezért hajdúbagosi lakóhelyéről Görbeházára szökött volt élettársához, majd Debrecenbe utazott. Ott a buszvégállomáson 2021. július 26-án reggel egy ismerős gépkocsijában levágta magáról a nyomkövetőt, és egy kukába dobta, majd egy építkezésen - egykori munkahelyén - rejtőzött el.

A rendőrök érzékelték, hogy a nyomkövető szíj megrongálódott, a férfi pedig nem elérhető, és a járőrök a GPS jel alapján az eszközt meg is találták. Debrecen kivezető fő útvonalain ellenőrző átengedő pontokat alakítottak ki, majd megkezdték a férfi felkutatását, amely 2021. július 27-én hajnalban eredményre vezetett. A vádlottat a Balmazújvárosi út mellett lévő építkezésen elfogták és a rendőrkapitányságra előállították.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tart. A büntetővégzés 2021. szeptember 28-án jogerőre emelkedett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.