A zaklatás vádja alól felmentették, becsületsértésért viszont elítélték Donáth Lászlót

bűnügy
2021 október 05., 07:44
Középen Donáth László evangélikus lelkész a XIII. Szárszói találkozón Balatonszárszón 2014. június 21-én
photo_camera Középen Donáth László evangélikus lelkész a XIII. Szárszói találkozón Balatonszárszón 2014. június 21-én Fotó: Nagy Lajos/MTI/MTVA

Enyhítette a II.-III. kerületi bíróság a szexuális zaklatással és könnyű testi sértéssel vádolt Donáth László ellen hozott korábbi végzést - írta még hétfőn a mandiner.hu.

Az evangélikus lelkésznek 600 ezer forint büntetést kell fizetnie becsületsértés miatt. Az egykori szocialista képviselő tudomásul vette az ítéletet, ellenben az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős.

Donáthot a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház alkalmazottja jelentette fel, amiért állítása szerint 2019 júniusában a férfi bántalmazta őt. Az alkalmazott azt állította, hogy a lelkész nekitámadt, és fojtogatni kezdte, miután szerinte rossz helyre tolta a takarítókocsit. Szerepelt a vádban továbbá, hogy Donáth többször szexuálisan is közeledett a nőhöz, akinek ajánlatokat tett, és akit fogdosott is.

A bíróság februárban bűnösnek találta Donáthot aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt, és másfél év börtönbüntetésre ítélte két és fél év próbaidőre felfüggesztve.

Donáth tagadta a vádakat, és tárgyalást kért. A szeptemberi meghallgatáson végül annyit bevallott, hogy valóban ingerülten közeledett az alkalmazotthoz, és durván, sőt fenyegetően beszélt vele, de a testi sértés és a szexuális zaklatás vádját visszautasította.

Az első fokú ítéletében a bíróság végül enyhített az eredeti végzésen: Donáthot csak becsületsértésben találta bűnösnek, szeméremsértés miatt nem, azt a büntetőeljárást meg is szüntette. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Donáth megszorította a nő nyakát, de mivel azt nem bizonyította semmi, hogy a nő sérülései ebből a szorongatásból származtak, csak becsületsértést állapított meg a bíróság.


Az egykori képviselőnek 600 ezer forint pénzbüntetést kell megfizetnie. Donáth ezt tudomásul vette, az ügyészség viszont fellebbezett súlyosbításért. (Mandiner.hu)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.