A zaklatás vádja alól felmentették, becsületsértésért viszont elítélték Donáth Lászlót

bűnügy
2021 október 5., 5:44
comments 1
photo_camera Középen Donáth László evangélikus lelkész a XIII. Szárszói találkozón Balatonszárszón 2014. június 21-én Fotó: Nagy Lajos/MTI/MTVA

Enyhítette a II.-III. kerületi bíróság a szexuális zaklatással és könnyű testi sértéssel vádolt Donáth László ellen hozott korábbi végzést - írta még hétfőn a mandiner.hu.

Az evangélikus lelkésznek 600 ezer forint büntetést kell fizetnie becsületsértés miatt. Az egykori szocialista képviselő tudomásul vette az ítéletet, ellenben az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős.

Donáthot a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház alkalmazottja jelentette fel, amiért állítása szerint 2019 júniusában a férfi bántalmazta őt. Az alkalmazott azt állította, hogy a lelkész nekitámadt, és fojtogatni kezdte, miután szerinte rossz helyre tolta a takarítókocsit. Szerepelt a vádban továbbá, hogy Donáth többször szexuálisan is közeledett a nőhöz, akinek ajánlatokat tett, és akit fogdosott is.

A bíróság februárban bűnösnek találta Donáthot aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt, és másfél év börtönbüntetésre ítélte két és fél év próbaidőre felfüggesztve.

Donáth tagadta a vádakat, és tárgyalást kért. A szeptemberi meghallgatáson végül annyit bevallott, hogy valóban ingerülten közeledett az alkalmazotthoz, és durván, sőt fenyegetően beszélt vele, de a testi sértés és a szexuális zaklatás vádját visszautasította.

Az első fokú ítéletében a bíróság végül enyhített az eredeti végzésen: Donáthot csak becsületsértésben találta bűnösnek, szeméremsértés miatt nem, azt a büntetőeljárást meg is szüntette. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Donáth megszorította a nő nyakát, de mivel azt nem bizonyította semmi, hogy a nő sérülései ebből a szorongatásból származtak, csak becsületsértést állapított meg a bíróság.


Az egykori képviselőnek 600 ezer forint pénzbüntetést kell megfizetnie. Donáth ezt tudomásul vette, az ügyészség viszont fellebbezett súlyosbításért. (Mandiner.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt