Maori nevet kapott az Új-Zélandon felfedezett, cukorbothoz hasonló törpe csikóhal

ÁLLAT
2021 október 06., 08:30

Még 2014-ben fedeztek fel Új-Zéland északi partjainál egy csikóhallal közeli rokonságban álló törpe csikóhalat, ami színeiben és formájában is leginkább egy cukorbotra emlékeztet, az állatot azonban csak most sikerült elnevezni. Nevét végül nem a karácsonyfára aggatható édességről kapta, hanem egy maori törzsről.

Az Independent szerint ez az első alkalom, hogy egy új állatfaj egy őslakos csoportról kapja a nevét. Az állat a Cylix tupareomanaia nevet kapta, ebből a tupareomanaia azt jelenti, a „manaia füzére” – a manaia a csikóhal maori neve.

A cukorbothoz hasonló állat legfeljebb hat centisre tud megnőni, és akár 17 méteres mélységben is megtalálható, ahol a hínár között él.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.