Életveszélyesen összeégett egy nő, aki egy gejzírből próbálta kimenteni a kutyáját a Yellowstone Nemzeti Parkban

baleset
2021 október 07., 14:43
comments 3

Kritikus állapotban van az a 20 éves nő, aki harmadfokú égési sérüléseket szerzett a Yellowstone Nemzeti Parkban, amikor a kutyája után rohant a Maiden's Grave nevű gejzírhez, hogy kimentse a megégett állatot.

Ladonna Laihe Slayton az édesapjával és két si-cu kutyájukkal kirándult a nemzeti parkban, amikor megálltak 20-30 méterre a gejzírtől. A két kutya szabadon mászkált, amíg a nő a pórázukat kereste. Az egyik kutya hirtelen bepánikolt attól, hogy megégette a lábát egy arra folyó forró ér, és egyenesen belerohant a kb. 85 fokos vízbe. Slayton az állat után rohant, hogy kimentse, ekkor égette össze magát. Az apa húzta ki a lányát a forró vízből, neki csak a lába égett meg.

Az apa egy közeli kórházba vitte a lányát, ahonnan egy kelet-idahói égésközpontba szállították mentőhelikopterrel. A nőn több műtétet is el kellett végezni. Nyaktól lefelé a testének 90 százaléka megégett, legalább két hétig mesterséges kómában tartják. A kutyát is állatkórházba vitték, de elpusztult.

Gejzír a Yellowstone Nemzeti Parkban
photo_camera Gejzír a Yellowstone Nemzeti Parkban Fotó: PATRICK GORSKI/NurPhoto via AFP

Az eset után a nemzeti park ismét felhívta arra a látogatók figyelmét, hogy a hidrotermikus területek talaja vékony, alatta közvetlenül forrásban lévő, 80-90 fokos víz van. „Mindenkinek a sétányokon és ösvényeken kell maradnia, és rendkívül óvatosnak kell lennei. Amikor a parkban tartózkodik, védje háziállatait azáltal, hogy mindig kontroll alatt tartja őket. A háziállatoknak az autóban, hordozóban vagy legfeljebb 180 cm hosszú pórázon kell lenniük. Tilos a sétányokon, túraútvonalakon, a termálterületeken és a kijelölt területeken kívül tartózkodniuk.”

A Yellowstone-ban mintegy 10 ezer hidrotermikus kürtő található, melyek közül kb. 500 gejzír. Szeptemberben egy másik kirándulót ért ilyen baleset, a teste 5 százalékán szenvedett másod- és harmadfokú égéseket egy gejzírnél. (Insider, Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.