Ma van az állami gondoskodásban élő gyerekek napja

gyermekvédelem
2021 október 07., 03:56

A 444 is csatlakozott az SOS Gyermekfalvak kampányához, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az állami gondoskodásban élő gyerekekre és a gyermekvédelemre. Mostantól október 7-e az állami gondoskodásban élő gyermekek napja.

Ma közel 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban, további 140 ezer gyereket fenyeget a veszély, hogy bármikor kiemelhetik őket a családból. A gyerekek többsége bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt kerül gyermekvédelmi gondoskodásba. Az esetek túlnyomó többségben az okok a családok szegénységével is összefüggnek.

Az SOS Gyermekfalvak egy olyan összefogáshoz kérte a magyar média támogatását, amely a gyermekvédelemben élő gyerekek ügyét helyezi fókuszba.

„A helyzet drámai, szükséges vele társadalmi és rendszerszinten is foglalkozni, ezért hoztuk létre az állami gondoskodásban élő gyermekek napját október 7-én. Szeretnénk, ha minden évben egy nap azokról a gyerekekről szólna, akik megélték azt, hogy elveszítették a családjukat. Ők mindannyian egy tarthatatlan helyzet áldozatai, mégis rengeteg előítélet övezi őket úgy, hogy közben keményen küzdenek magukért és velünk együtt egy jobb sorsért. Megérdemlik a figyelmet” – mondta Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

A 444-en ma hosszabb cikkben foglalkozunk azzal, hogyan lehetne elérni, hogy az érintett gyerekek közül minél többen hazaköltözhessenek a vér szerinti szüleikhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.