Ökoszorongás nehezíti a fiatal generációk életét

2021 október 7., csütörtök 8:53
3

Egyre növekvő terhet jelent a fiatal generációk mentális egészségére a klímakatasztrófa miatti szorongás, írja szakértők figyelmeztetései alapján a Guardian.

A klímakatasztrófa miatt tiltakozó fiatalok a Fridays for Future 2019. szeptemberi, Kossuth téri demonstrációján. Fotó: Dörgő Zsuzsi/Fridays for Future

A közelgő környezeti katasztrófa miatti szorongásnak már neve is van: ökoszorongás. A közegészségügyi szakértők szerint a jelenség súlyát eddig alábecsülték, ahogy azt is, hogy hosszú távon milyen káros lehet ez a felnövekvő generációknak.

Mala Rao és Eichard Powel, a londoni Imperial College közegészségügyi kutatóinak a British Medical Journalban megjelent közleménye szerint az ökoszorongás "felnagyíthatja az egészségügyi és társadalmi egyenlőtlenséget a jelenség pszichológiai hatásaira fogékonyabbak és kevésbé fogékonyak között". Mint írják, bár az ökoszorongást a szakma még nem tartja önálló, diagnosztizálható betegségnek, egyre többen ismerik el az emberi pszichére gyakorolt összetett hatását, ahogy azt is, hogy "aránytalanul" sújtja a fiatal generációt.

Közleményükben idézik azt a 2020-as felmérést, melyben Angliában gyakorló gyerekpszichológusokat kérdeztek. 57 százalékuk számolt be arról, hogy kezelnek gyerekeket és fiatalokat, akik a klímakatasztrófa miatt szoronganak.

Mint írják, az ökoszorongás nagyban befolyásolja a fiatal generáció világlátását, bizalomvesztésüket a felnőttekkel és a kormányokkal szemben, illetve táplálja azt az érzésüket, hogy "nincs jövő", illetve, hogy az "emberiség kárhozatra van ítélve". (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt