Az is kaphat teljes SZJA-visszatérítést, akinek adótartozása van

gazdaság
2021 október 08., 09:00
comments 2

Ha valakinek adótartozása van, akkor a NAV megteheti, hogy ahelyett hogy kiutalná az adózónak járó visszatérítést, beszámítja a tartozásába. A gyerekesek részére járó adó-visszatérítésnél viszont a kormányrendelet azt mondja, hogy a kedvezményelőlegnél, azaz, ha február 15-ig folyósítja a NAV az adó-visszatérítést, hiába van az adózónak adótartozása, az adóhatóság nem gyakorolja a visszatartási jogát - írja a 24.hu. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy hiába van tartozás, a visszatérítés teljes összegét megkaphatják.

Ugyanakkor ha valamiért az utalás nem történik meg február 15-ig, akkor arra már csak az adóbevallás elkészítése, illetve a szja-bevallási tervezet kiegészítése után kerülhet sor. A kormányrendelet értelmében ilyen esetben, ha adótartozása van a gyerekesnek, akkor az adóhatóság már gyakorolhatja a visszatartási jogot, azaz levonhatja a tartozást az adó-visszatérítésből.

Viszont ha valaki tudja, hogy tartozása van, de szeretné megkapni február 15-ig az adó-visszatérítést, nyilatkozatot tehet erről december 31-ig, az ehhez szükséges nyomtatvány október 31-től lesz elérhető. Elvileg ebben az esetben február 15-ig megérkezik a pénz, de csak elvileg, garancia nincsen rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.