Az is kaphat teljes SZJA-visszatérítést, akinek adótartozása van

2021 október 8., péntek 9:00
2

Ha valakinek adótartozása van, akkor a NAV megteheti, hogy ahelyett hogy kiutalná az adózónak járó visszatérítést, beszámítja a tartozásába. A gyerekesek részére járó adó-visszatérítésnél viszont a kormányrendelet azt mondja, hogy a kedvezményelőlegnél, azaz, ha február 15-ig folyósítja a NAV az adó-visszatérítést, hiába van az adózónak adótartozása, az adóhatóság nem gyakorolja a visszatartási jogát - írja a 24.hu. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy hiába van tartozás, a visszatérítés teljes összegét megkaphatják.

Ugyanakkor ha valamiért az utalás nem történik meg február 15-ig, akkor arra már csak az adóbevallás elkészítése, illetve a szja-bevallási tervezet kiegészítése után kerülhet sor. A kormányrendelet értelmében ilyen esetben, ha adótartozása van a gyerekesnek, akkor az adóhatóság már gyakorolhatja a visszatartási jogot, azaz levonhatja a tartozást az adó-visszatérítésből.

Viszont ha valaki tudja, hogy tartozása van, de szeretné megkapni február 15-ig az adó-visszatérítést, nyilatkozatot tehet erről december 31-ig, az ehhez szükséges nyomtatvány október 31-től lesz elérhető. Elvileg ebben az esetben február 15-ig megérkezik a pénz, de csak elvileg, garancia nincsen rá.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt