Két újságíró kapta az idei Nobel-békedíjat

díj
2021 október 08., 09:17
comments 3

Péntek délelőtt bejelentették Oslóban, hogy kik nyerték a 2021-es Nobel-békedíjat.

A díjat két újságíró, a Fülöp-szigeteki Maria Ressa és az orosz Dmitrij Muratov a szólásszabadságért vívott harcuk elismeréseként kapják, ami „a demokrácia és a tartós béke alapfeltétele”.

Maria Ressa és Dmitrij Muratov
photo_camera Maria Ressa és Dmitrij Muratov Fotó: ISAAC LAWRENCE, YURI KADOBNOV/AFP

Dmitrij Muratov orosz korrupcióellenes újságíró, a független, rendszerkritikus Novaja Gazeta főszerkesztője. Maria Ressa, a Fülöp-szigeteki Rappler főszerkesztője tevékenysége miatt állandóan Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök célkeresztjében van, jelenleg is börtönbüntetés fenyegeti. Ressa egykor a CNN vezető oknyomozó riportere volt Ázsiában, majd a Fülöp-szigeteki ABS-CBN hírtelevízió főnöke. Ressát 2018-ban a Time magazin az év emberének választotta.

Maria Ressa és Dmitrij Muratov minden olyan újságírót képvisel, aki ezért az eszményért küzd egy olyan világban, ahol a demokrácia és a sajtószabadság egyre súlyosabb kihívásokkal szembesül - mondta Berit Reiss-Andersen, a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság elnöke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.