Két újságíró kapta az idei Nobel-békedíjat

2021 október 8., péntek 9:17
3

Péntek délelőtt bejelentették Oslóban, hogy kik nyerték a 2021-es Nobel-békedíjat.

A díjat két újságíró, a Fülöp-szigeteki Maria Ressa és az orosz Dmitrij Muratov a szólásszabadságért vívott harcuk elismeréseként kapják, ami „a demokrácia és a tartós béke alapfeltétele”.

Maria Ressa és Dmitrij Muratov Fotó: ISAAC LAWRENCE, YURI KADOBNOV/AFP

Dmitrij Muratov orosz korrupcióellenes újságíró, a független, rendszerkritikus Novaja Gazeta főszerkesztője. Maria Ressa, a Fülöp-szigeteki Rappler főszerkesztője tevékenysége miatt állandóan Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök célkeresztjében van, jelenleg is börtönbüntetés fenyegeti. Ressa egykor a CNN vezető oknyomozó riportere volt Ázsiában, majd a Fülöp-szigeteki ABS-CBN hírtelevízió főnöke. Ressát 2018-ban a Time magazin az év emberének választotta.

Maria Ressa és Dmitrij Muratov minden olyan újságírót képvisel, aki ezért az eszményért küzd egy olyan világban, ahol a demokrácia és a sajtószabadság egyre súlyosabb kihívásokkal szembesül - mondta Berit Reiss-Andersen, a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság elnöke.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt