Megmentettek két férfit, akik 29 napig sodródtak a tengeren

2021 október 8., péntek 6:52
1

Livae Nanjikana és Junior Qoloni egy kicsi, nem túl erős motorcsónakon vágott neki a tengernek szeptember 3-án a Salamon-szigetekhez tartozó Mono szigetről. Sajnos elromlott a GPS nyomkövetőjük, így nem tudtak tájékozódni, és egyre messzebb sodródtak otthonuktól - írja a Guardian. A két férfit végül 400 km-rel odébb, Pápua Új-Guinea partjainak közelében találták meg.

A páros azt tervezte, hogy 200 km-t hajóznak délnek, Noróba, Új-Georgia szigetére, a tájékozódási pontot két másik sziget jelentette. Korábban már megtették ezt az utat, és minden rendben ment. Most azonban pár órával az indulás után erős szél és eső nehezítette a tájékozódást. Miután rájöttek, hogy a GPS elromlott, inkább leállították a motort, hogy spóroljanak az üzemanyagon.

Egy helybéli férfi a Salamon-szigeteken. Fotó: RICK RYCROFT/AFP

A 29 nap alatt, amíg a nyílt vízen sodródtak, narancsot ettek, amit az útra raktak el, és kókuszdiót, amit a tengerből halásztak ki, illetve az összegyűjtött esővizet itták. Végül úgy menekültek meg, hogy megláttak egy halászt Pápua Új-Guinea partjainál. Az egyik férfi azt mondta, bár nem tudták, hol vannak, arra azért nem számítottak, hogy egy másik országban.

A két férfi úgy legyengült, hogy nem tudtak a saját lábukon kiszállni a csónakból. Azóta a helyi klinikán ellátták őket, és egy helybélinél, egy bizonyos Joe Kolealónál laknak.

Nanjikana azt mondta, voltak jó oldalai is a kalandnak, például egy kicsit ki tudtak szakadni a világjárvánnyal nyomorított világból.

„Fogalmam sem volt, mi történik a világban. Nem hallottam a covidról sem és másról sem” - mondta. „Várom már, hogy hazamenjek, de azért ez egy kellemes kikapcsolódás volt”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt