Megmentettek két férfit, akik 29 napig sodródtak a tengeren

külföld
2021 október 08., 06:52
comments 1

Livae Nanjikana és Junior Qoloni egy kicsi, nem túl erős motorcsónakon vágott neki a tengernek szeptember 3-án a Salamon-szigetekhez tartozó Mono szigetről. Sajnos elromlott a GPS nyomkövetőjük, így nem tudtak tájékozódni, és egyre messzebb sodródtak otthonuktól - írja a Guardian. A két férfit végül 400 km-rel odébb, Pápua Új-Guinea partjainak közelében találták meg.

A páros azt tervezte, hogy 200 km-t hajóznak délnek, Noróba, Új-Georgia szigetére, a tájékozódási pontot két másik sziget jelentette. Korábban már megtették ezt az utat, és minden rendben ment. Most azonban pár órával az indulás után erős szél és eső nehezítette a tájékozódást. Miután rájöttek, hogy a GPS elromlott, inkább leállították a motort, hogy spóroljanak az üzemanyagon.

Egy helybéli férfi a Salamon-szigeteken.
photo_camera Egy helybéli férfi a Salamon-szigeteken. Fotó: RICK RYCROFT/AFP

A 29 nap alatt, amíg a nyílt vízen sodródtak, narancsot ettek, amit az útra raktak el, és kókuszdiót, amit a tengerből halásztak ki, illetve az összegyűjtött esővizet itták. Végül úgy menekültek meg, hogy megláttak egy halászt Pápua Új-Guinea partjainál. Az egyik férfi azt mondta, bár nem tudták, hol vannak, arra azért nem számítottak, hogy egy másik országban.

A két férfi úgy legyengült, hogy nem tudtak a saját lábukon kiszállni a csónakból. Azóta a helyi klinikán ellátták őket, és egy helybélinél, egy bizonyos Joe Kolealónál laknak.

Nanjikana azt mondta, voltak jó oldalai is a kalandnak, például egy kicsit ki tudtak szakadni a világjárvánnyal nyomorított világból.

„Fogalmam sem volt, mi történik a világban. Nem hallottam a covidról sem és másról sem” - mondta. „Várom már, hogy hazamenjek, de azért ez egy kellemes kikapcsolódás volt”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.