Robbantottak egy síita mecsetben Kunduz városában

külföld
2021 október 08., 12:23

Erőteljes robbanás történt egy síita mecsetben az Afganisztán északi részén fekvő Kunduz városában, írja a BBC. Helyszíni beszámolók szerint a robbantásban, ami épp a pénteki imák idején történt, legalább 50 ember meghalt, és több mint 140 sérültről tudni.

photo_camera Fotó: -/AFP

Afganisztánban a síiták kisebbségben vannak, és korábban több alkalommal is követtek már ellenük merényleteket szélsőséges szunnita csoportok.

A merénylet tényét az ország irányítását átvető tálibok is megerősítették, egy szóvivőjük annyit közölt, hogy számos ember meghalt, illetve megsérült. A támadásért egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, de az Iszlám Állam alá tartozó IS-K korábban már több alkalommal támadta az ország síita közösségeit.

A csoport a tálibok uralmát is elutasítja, a közelmúltban több pokolgépes merényletet is elkövettek, elsősorban az ország keleti részén. Az IS-K támadásai komoly kihívást jelenetnek a tálibok számára is, akik a hatalomváltásuk legitimációját épp az erőszakos támadások felszámolásának ígéretével is akarták megalapozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.