A kormány kampányt indít, hogy magyar legyen az ENSZ Közgyűlés következő elnöke

2021 október 9., szombat 14:53
9

A Kormány egyetért azzal, hogy Magyarország jelöltet állítson az ENSZ Közgyűlés 77. ülésszaka elnöki posztjára; és felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket és az elnöki poszt elnyerése érdekében szükséges kampányt folytassa le - olvasható Orbán Viktor határozatában.

A kampányra idén és jövőre összesen 92 millió forintot költenek, ha pedig sikerül megszerezni a pozíciót, akkor további 660 milliót fordítanak „az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges kiadások fedezetére”.

A tisztséget most Abdulla Shahid, a Maldív-szigetek külügyminisztere tölti be, míg 1982-1983-ban Hollai Imrét, a Lázár György-kormány külügyminiszter-helyettesét érte a megtiszteltetés. A hvg.hu szerint a közgyűlés elnöke valóságos politikai hatalmat nem gyakorol, de minden ország számára presztízsnyereség, ha egy évig az ő képviselője irányítja a tanácskozást, amelyen rendszerint felszólal a 193 tagállam csaknem mindegyikének vezetője.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt