A kormány kampányt indít, hogy magyar legyen az ENSZ Közgyűlés következő elnöke

diplomácia
2021 október 09., 14:53
comments 9

A Kormány egyetért azzal, hogy Magyarország jelöltet állítson az ENSZ Közgyűlés 77. ülésszaka elnöki posztjára; és felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket és az elnöki poszt elnyerése érdekében szükséges kampányt folytassa le - olvasható Orbán Viktor határozatában.

A kampányra idén és jövőre összesen 92 millió forintot költenek, ha pedig sikerül megszerezni a pozíciót, akkor további 660 milliót fordítanak „az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges kiadások fedezetére”.

A tisztséget most Abdulla Shahid, a Maldív-szigetek külügyminisztere tölti be, míg 1982-1983-ban Hollai Imrét, a Lázár György-kormány külügyminiszter-helyettesét érte a megtiszteltetés. A hvg.hu szerint a közgyűlés elnöke valóságos politikai hatalmat nem gyakorol, de minden ország számára presztízsnyereség, ha egy évig az ő képviselője irányítja a tanácskozást, amelyen rendszerint felszólal a 193 tagállam csaknem mindegyikének vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.