A kormány kampányt indít, hogy magyar legyen az ENSZ Közgyűlés következő elnöke

diplomácia
2021 október 09., 14:53
comments 9

A Kormány egyetért azzal, hogy Magyarország jelöltet állítson az ENSZ Közgyűlés 77. ülésszaka elnöki posztjára; és felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket és az elnöki poszt elnyerése érdekében szükséges kampányt folytassa le - olvasható Orbán Viktor határozatában.

A kampányra idén és jövőre összesen 92 millió forintot költenek, ha pedig sikerül megszerezni a pozíciót, akkor további 660 milliót fordítanak „az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges kiadások fedezetére”.

A tisztséget most Abdulla Shahid, a Maldív-szigetek külügyminisztere tölti be, míg 1982-1983-ban Hollai Imrét, a Lázár György-kormány külügyminiszter-helyettesét érte a megtiszteltetés. A hvg.hu szerint a közgyűlés elnöke valóságos politikai hatalmat nem gyakorol, de minden ország számára presztízsnyereség, ha egy évig az ő képviselője irányítja a tanácskozást, amelyen rendszerint felszólal a 193 tagállam csaknem mindegyikének vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt