Magyarország is csatlakozott a globális minimumadóhoz

gazdaság
2021 október 09., 05:25

Magyarország is csatlakozik a globális társasági minimumadóról szóló nemzetközi megállapodáshoz, jelentette be pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a Portfolio szerint úgy fogalmazott, „sikerült áttörést elérnünk a globális minimumadóról szóló megállapodás ügyében, így Magyarország is jó szívvel csatlakozhat az ügyhöz”.

photo_camera Varga Mihály Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A több mint 130 ország között, az OECD keretein belül megkötött egyezmény legfontosabb eleme az, hogy 15 százalékos minimális társaságiadókulcsot határoz meg. A hvg.hu azt írja, Varga Mihály bejelentésével, hogy Magyarország is csatlakozik a megállapodáshoz, 136 ország fogadta el a megállapodást.

  • A társasági adó mértéke marad 9 százalék, a globális adót (vagyis az egyes esetekben meghatározott, a magyar és a globális, 15 százalékos adómérték közötti különbözetet) célzott megoldással szedheti be Magyarország.
  • Nem kell megadóztatni a valós gazdasági tevékenységet, vagyis a vállalati vagyon és a vállalati bérkifizetések levonhatók lesznek az adó mértékéből. Ezt azok a cégek tudják igénybe venni, amelyek nem fiktív, hanem tényleges vagyon- és munkabér-kifizetéssel járó tevékenységet folytatnak.
  • A 15 százalékos minimumadó így azokra a cégekre vonatkozik, amelyek kizárólag az alacsonyabb adókulcs miatt alapítanak (elsősorban holding) céget egy országban, adóztatható jövedelmüket pedig ide csoportosítják át.
  • Abban is megállapodtak, hogy speciális adómérték vonatkozik majd egy 10 éves átmeneti időszakra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.