Magyarország is csatlakozott a globális minimumadóhoz

október 9., szombat 5:25

Magyarország is csatlakozik a globális társasági minimumadóról szóló nemzetközi megállapodáshoz, jelentette be pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a Portfolio szerint úgy fogalmazott, „sikerült áttörést elérnünk a globális minimumadóról szóló megállapodás ügyében, így Magyarország is jó szívvel csatlakozhat az ügyhöz”.

Varga Mihály Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A több mint 130 ország között, az OECD keretein belül megkötött egyezmény legfontosabb eleme az, hogy 15 százalékos minimális társaságiadókulcsot határoz meg. A hvg.hu azt írja, Varga Mihály bejelentésével, hogy Magyarország is csatlakozik a megállapodáshoz, 136 ország fogadta el a megállapodást.

  • A társasági adó mértéke marad 9 százalék, a globális adót (vagyis az egyes esetekben meghatározott, a magyar és a globális, 15 százalékos adómérték közötti különbözetet) célzott megoldással szedheti be Magyarország.
  • Nem kell megadóztatni a valós gazdasági tevékenységet, vagyis a vállalati vagyon és a vállalati bérkifizetések levonhatók lesznek az adó mértékéből. Ezt azok a cégek tudják igénybe venni, amelyek nem fiktív, hanem tényleges vagyon- és munkabér-kifizetéssel járó tevékenységet folytatnak.
  • A 15 százalékos minimumadó így azokra a cégekre vonatkozik, amelyek kizárólag az alacsonyabb adókulcs miatt alapítanak (elsősorban holding) céget egy országban, adóztatható jövedelmüket pedig ide csoportosítják át.
  • Abban is megállapodtak, hogy speciális adómérték vonatkozik majd egy 10 éves átmeneti időszakra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt