Megvan Kurz utódja, az eddigi külügyminiszter váltja

2021 október 11., hétfő 6:19

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter követheti Sebastian Kurzot a kancellári székben. Napokon belül hivatalossá válhat a kinevezése, már találkozott is Alexander Van der Bellen elnökkel, írja a Deutsche Welle. Schallenberg, aki 2019 óta tölti be a külügyminiszteri posztot, hatalmas kihívásról és hihetetlen felelősségről beszélt a találkozó előtt.

Frissítés: Schallenberget hétfőn délután iktatják be, az új külügyminiszter pedig az eddigi párizsi nagykövet lesz.

Ez azt jelenti, hogy egyben maradhat az országot irányító konzervatív-zöld koalíció Kurz szombati lemondása után. A zöldek frakcióvezetője azt mondta, Schallenberg nem érintett a korrupciós vádakban.

Múlt héten házkutatást tartottak Kurz pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) székházában, a miniszterelnöki hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében.

Alexander Schallenberg Fotó: ALEX HALADA/AFP

A hatósági vizsgálat arról szólt, hogy hogy vajon manipulálta-e az ÖVP 2016-ban az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatásokat, illetve közpénzből fizettek-e ezek megjelentetéséért. Az ügyészség szerint ezzel hűtlen kezelést, vesztegetést is elkövethettek. Gyanújuk szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró, vagyis a magyar korrupciós skálán szinte láthatatlan 470 millió forint volt.

Kurz tagadja a vádakat, de elfogyott a többsége, hiszen a zöldek jelezték, hogy nem támogatnák egy bizalmatlansági szavazáson.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt