101 éves korában meghalt Eddie Jaku, holokauszttúlélő, a „legboldogabb ember a Földön”

2021 október 12., kedd 9:27
Eddie Jaku, született Abraham Jakubowicz Fotó: TODAY / Youtube screenshot

Kedden 101 éves korában elhunyt Eddie Jaku, ausztrál holokauszttúlélő, író, „A világ legboldogabb embere” című világhírű bestseller szerzője.

Jaku 1920-ban a németországi Lipcsében született Abraham Jakubowicz néven. Hitler 1933-as hatalomra lépését követően, mint megannyi zsidó honfitársa, az ő élete is gyökeres fordulatot vett. A Kristályéjszakán kegyetlenül megverték, majd a buchenwaldi koncentrációs táborba szállították - onnét előbb Belgiumba, majd Franciaországba szökött, mielőtt elfogták és Auschwitzba küldték.

Auschwitzban a 72338-as számot tetoválták a karjára. Mindkét szülőjét ott gyilkolták meg.

1945-ben halálmenetre küldték a táborból, de egy fagyos csatornában meghúzódva sikerült elszöknie. Kővel próbálta lekaparni a tetovált számot az alkarjáról, hogy elkerülje a lebukást. Több napig bújkált, míg végül amerikai csapatok megmentették.

A háború után előbb Belgiumban telepedett le, ott ismerte meg feleségét, akivel később Ausztráliába költöztek. Két fiuk született. Jaku dolgozott később egy benzinkút vezetőjeként és ingatlanügynökségnél is, de végül íróként és a megbocsátás szószólójaként találta meg küldetését.

1992-ben megalapította a Sydney-i Zsidó Múzeumot, ahol több ezer látogatónak, diákoknak és a legkülönbözőbb közösségeknek tartott előadásokat. Világhírű önéletrajza 2020-ban jelent meg, amikor már 100 éves volt.

„Egy évszázadot éltem, és tudom, milyen a gonosz szemébe nézni. Láttam az emberiség legrosszabbját, a haláltáborok borzalmait, a nácik azon törekvéseit, hogy kiirtják az életemet és minden ember életét. De most a legboldogabb embernek tartom magam a földön” - mondta a könyv megjelenését követően Eddie Jaku. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt