Kimenekítették Afganisztánból a tolmácsot, aki 2008-ban segített biztonságba helyezni Joe Bident

külföld
2021 október 12., 4:40
photo_camera Joe Biden Washingtonban 2021. szeptember 29-én Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Családjával együtt sikerült evakuálni és megmenekült Afganisztánból az az afgán tolmács, aki 2008-ban segített kimenekíteni Joe Biden akkori demokrata szenátort - jelenlegi amerikai elnököt - egy afganisztáni konfliktuszónából.

2008-ban egy Bident és más amerikai törvényhozókat - köztük Biden mellett John Kerry demokrata szentátort is - szállító helikopter hóvihar miatt kényszerleszállást hajtott végre egy völgyben Afganisztánban, és komoly kockázata volt, hogy a diplomaták fogságba eshetnek. Aman Halili volt az amerikai kormány afgán alkalmazottai közül az egyik, aki akkor biztonságba helyezte a csoportot.

Halili augusztusban kért segítséget a vízumproblémái megoldásához, hogy elhagyhassa a tálib uralom alá került országot. Halili azért küzdött, hogy megszerezze az amerikai különleges bevándorlási vízumot, amivel elmenekülhet Afganisztánból.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn a BBC Newsnak azt nyilatkozta, hogy Halili és családja biztonságban elhagyta Afganisztánt, és már továbbutazott Pakisztánból is.

Az augusztusban megkezdődött amerikai kivonulás után Halili a CNN-nek nyilatkozva Bidenhez fordult, hogy mentse meg őt, feleségét és öt gyermekét. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára szeptemberben közölte, hogy mindent megtesznek az evakuálás érdekében.

A Human First Coalition nevű szervezet hajtotta végre az akciót. A szervezet már több mint 200 Pakisztánban tartózkodó afgán megmentésében segédkezett azzal, hogy biztosította a hozzáférést a különleges bevándorlási vízumból. Az a híradásból nem derül ki, hogy Halili ténylegesen megkapta-e ezt a speciális vízumot, vagy hogy az Egyesült Államokba utazik-e. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt