Németország 5,2 milliárd euró közpénzt költött az ingyenes koronavírustesztekre

járvány
2021 október 12., 17:07
comments 1

5 milliárd eurónál is több közpénzt fordítottak a koronavírus-világjárvány elleni németországi védekezésben a lakosság térítésmentes tesztelésére egy friss kormányzati kimutatás szerint.

A szövetségi egészségügyi minisztérium kimutatása szerint az antigén gyorstesztekre és a pozitív lelet esetén következő PCR-tesztekre szeptember közepéig 5,2 milliárd eurót (1870 milliárd forint) fordítottak.

A legnagyobb kiadással a teszthez szükséges mintavétel járt, ezek a műveletek 2,4 milliárd euróba kerültek. A Rheinische Post adatai szerint a tesztek beszerzésére 1,4 milliárd eurót, labordiagnosztikai szolgáltatásokra 1,124 milliárd eurót fordítottak. További 92 millió eurót az ápolást, gondozást biztosító otthonokban és hajléktalanszállókon elvégzett tesztekre költöttek.

Vége az ingyenes tesztelésnek

A gyorsteszt-szolgáltatás ingyenessége hétfőtől megszűnt. A szövetségi kormány azzal indokolta az intézkedést, hogy mindenkinek hozzáférhető az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltás, ezért senki nem várhatja el, hogy a közösség viselje a költségeket, ha a vakcina helyett a tesztelést választja.

Pozitív koronavírus-antigéngyorsteszt február 4-én Párizsban.
photo_camera Pozitív koronavírus-antigéngyorsteszt február 4-én Párizsban. Illusztráció: Amaury Blin/Hans Lucas via AFP

A szigorítástól az oltási hajlandóság növekedését várják. A gyorstesztért 10 és 40 euró közötti összeget kell fizetniük az oltástól elzárkózóknak. A szolgáltatásra sok helyzetben szükségük van az ún. 3G-szabály miatt, ami előírja, hogy míg a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel például fodrászatot vagy vendéglőt, addig a többiek ezt csakis friss negatív lelettel tehetik meg.

65,3 százalék az átoltottság

A kormány friss adatai szerint az átoltottság a lakosság egészét tekintve majdnem kétharmados, 54 312 772 millió embernek (a németek 65,3 százaléka) van teljes oltása.

A legmagasabb, 84,7 százalékos arányt a 60 felettiek körében regisztrálták. A 18-59 éves korosztályban 71,2 százalék, a 12-17 éveseknél 37,2 százalék a teljes oltással rendelkezők aránya.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint az utóbbi 24 órában 4971 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez kis növekedés az egy héttel korábbi 4799-hez képest.

Az új esetekkel együtt 4 318 355 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta.

Egy nap alatt 88 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 94 297-re nőtt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.