Zacher visszahozná a nyilvános zárt terekben a kötelező maszkviselést

járvány
2021 október 12., 12:44
comments 3

Továbbra is értetlenül állnak az orvosok azelőtt, miért nem ismerhetik meg az új koronavírusos betegek oltási adatait. Így lényegileg sötétben tapogatóznak, mondta Zacher Gábor a Portfoliónak. A Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos szerint

„az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből 2 perc alatt le lehetne hívni azokat az adatokat, hogy az új betegek közül mennyien oltottak és mennyien nem. A vakcinák hatékonyságáról is lehetne egyfajta képet kapni. Ezzel szerintem nem sértenénk semmilyen személyes adatot.”

Az orvosok egymás közti beszámolóiból az derül ki, hogy az intenzív osztályra kerülő minden ötödik be nem oltott betegre jut egy beoltott páciens. Olyanról nem tud, aki a harmadik oltás felvétele után került volna kórházba.

„A delta variáns reprodukciós rátája már 6-os, egy átlagos vírusé 1-es. A lappangási ideje is nagyon lerövidült a korábbi variánsokhoz képest”

- számolt be Zacher. Tapasztalata szerint a szem- és kötőhártya-gyulladás az egyik legújabb jele annak, ha valaki a koronavírus deltavariánsával fertőződött. Szerinte lassítani kéne a járvány terjedési sebességét,

legalább a tömegközlekedésben, az üzletekben, az irodákban és más nyilvános zárt terekben visszahozná a kötelező maszkviselést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.