Az ENSZ Szomáliának ítélt oda egy tengeri területet, Kenya háborog

külföld
2021 október 13., 04:20

Szomália és Kenya területi vitájában az előbbi javára ítélt kedden az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága, jelentős halászati és természeti kincsekben gazdag tengeri területet juttatva Szomáliának, ám a kenyai elnök bejelentette, hogy elutasítja a döntést.

A Nemzetközi Bíróság ítélete ennek ellenére kötelező erejű, és fellebbezésnek helye nincs. A kenyai The Nation című lap tudósítása szerint Uhuru Kenyatta kenyai elnök szerint a törvényszék átlépte hatáskörét, és az ítélet alapvető kérdéseket vet fel a nemzeti szuverenitással kapcsolatban. A kenyai elnök szerint ugyanis a nemzetközi bíróságok csak az országok beleegyezésével bíráskodhatnak, ezért arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy teremtse meg a vita tárgyalásos rendezésének feltételeit.

Kenya már korábban jelezte, hogy nem fogja elfogadni a bíróság döntését. Márciusban az ügyben tartott meghallgatást is bojkottálta.

Szomália 2014-ben fordult a Nemzetközi Bírósághoz. A vita egy mintegy 100 ezer négyzetkilométeres tengeri területet érint az Indiai-óceánon, ahol feltehetőleg jelentős kőolaj- és földgázkincs rejlik.

Nairobi érvelése szerint a két ország tengeri határát a szélességi körökkel párhuzamosan, keleti irányban kell meghúzni, és állítása szerint ebben a két ország meg is egyezett. Szomália szerint azonban a tengeri határt a szárazföldi határ meghosszabbításával, délkeleti irányban kell megállapítani. A bíróság ezzel értett egyet.

Szomália kártérítést is követelt, mert Kenya már jóváhagyott kitermelési engedélyeket a vitatott területen, de a kárigényt a bíróság elutasította. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.