A vita elején keményen egymásnak ment Dobrev és Márki-Zay

  • Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás második fordulójára már csak két jelölt, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter maradtak.
  • Szerda kora este ők vitáztak az RTL Klub élő adásában.
  • Sistergősen indult, személyesen is egymás fejére olvasták, amit az elmúlt napokban már megüzentek a másiknak.
  • A szakpolitikai kérdésekben már nem volt olyan nagy a nézetkülönbség.
október 16., szombat 13:25

Összefoglaló: Dobrev–Márki-Zay-vita: Egymásnak mentek azért, hogy ki tudja megvalósítani azt, amiben egyetértenek

október 13., szerda 18:36

Márki-Zay Péter egy végtelen mondatban értékelte a vitát

Márki-Zay facebookos élő bejelentkezésében előbb "fantasztikus, az előválasztáshoz hasonló innovációnak" nevezte a miniszterelnök-jelölti vitát, majd újfent arról beszélt, hogy mennyi fiatalt mozgósított, köztük olyat, akik állításuk szerint nemrég még a Fidelitas helyi elnöke volt. Megköszönte a Momentum támogatását, majd belekezdett a végtelen mondatba, ami onnan indult, hogy "a Fidesz is beszáll Dobrev Klára kampányába", majd több, egymáshoz lazán, vagy tán egyáltalán nem kapcsolódó mellékmondaton át nagyjából oda lyukadjon ki, hogy bár "egyelőre azt mondják nekünk, minden forrás azt mutatja, hogy jól állunk", a hívei nem dőlhetnek hátra, hanem igenis menjenek el és szavazzanak rá.

október 13., szerda 18:05

Dobrev szerint az elmúlt évek igazságtalanságait csak baloldali politikával lehet jobbá tenni

Az utoló másfél percében Dobrev Klára azt modnta, azért ő az legalkalmasabb, mert a kormányzáshoz be kell látni, hogy nem lehet egyedül győzni. Szerinte az ellenzéki közösség fogja leváltani Orbán Viktort. Azt mondta van jövője a baloldali politikának, olyan igazságtalanságok vannak, amit csak baloldali politikával lehet jobbá tenni. Nem kell még pár év abból, hogy a gazdagokat teszik gazdagabbá. Azt mondta, kell kormányzóképesség is, amihez egyben kell tartani a sokszínű koalíciót. Ehhez kell az erős és az alázat, amit elengedhetetlennek tart. A vita után Dobrev azonnal élőben jelentkezett az olddalán a stúdióból, amiben magára utalva azt kérte a választókról, szavazzanak arra, aki „pontosan tudja, hogy igenis van jelene és jövője a baloldali politikának Magyarországon. Hogy 12 év konzervatív Fidesz-kormányzás után olyan igazságtalanságok vannak ebben az országban, hogy nincs szükségünk még egy jobboldali politikára, ami megint a gazdagabbakat teszi gazdagabbá”. Majd hozzátette, hoyg a kormányzáshoz kormáynzóképesség is kell, ami nemcsak tudás és tapasztalat, hanem annak a megértése, hogy a kormáynzás csapatmunka.

október 13., szerda 18:05

Márki-Zay szerint az övé a tiszták koalíciója

"Bárki is legyen Magyarország miniszterelnök-jelöltje, olyan programot fog végrehajtani, amiben baloldali, zöld és liberális elemek is vannak. Szó sincs róla, hogy konzervatív programot készítünk" - kezdte Márki-Zay, aki szerint az övé "a tiszták koalíciója". Ismét beszélt a fiatalokról, akik szerinte "most győzik meg fideszes szüleiket" arról, hogy van egy koalíció, ami minden korrupció ellen fellép. "Nem jobbra, nem balra, csak fölfelé" - zárta rövid kampánybeszédét Márki-Zay Péter.

október 13., szerda 18:01

Márki-Zay szerint merni kell meglépni népszerűtlennek tűnő intézkedéseket is

"Föltétlenül" zöld kormány lenne az övé, mondta Márki-Zay, aki jelezte, hogy Szél Bernadett és Jávor Benedek is dolgozik már a zöld programján. A zárt helyen dohányzással példálózva arról beszélt, hogy meg lehet hozni népszerűtlennek gondolt intézkedéseket is, ha az összességében az embereket szolgálja, mert a Fidesznek ez a lépése is idővel népszerűnek bizonyult. "A valódi rezsicsökkentés az el nem használt energia" - mondta még, hangsúlyozva az energiahatékonyság növelésének fontosságát.

október 13., szerda 17:58

Dobrev zöld kormányt ígér

Egy felmérésre hivatkozva azt állította, hogy a DK vitte a legzöldebb poltikát az Európai Parlamentben. Magyarországon három területen csökkentené a kibocsátást: a lakóházak fűtése és hűtése, ehhez a panelokat újítaná fel. Támogatnák az állampolgárokat, hogy igénybe vegyék a tömegközlekedést, amit szintén környezetbarátabbá tenne. Átmeneti támogatással adna pénzt a Mátrai Erőmű korszerűsítésére. A gázüzemű adók kitiltásáról azt mondta, hogy azoknak kell támogatást adni, akiknek szükségük van erre a cseréhez.

október 13., szerda 17:55

Márki-Zay megtartaná a Fidesz családtámogatási programját

Márki-Zay szerint a családtámogatás egyike a Fidesz-kormányzás jó részének, ezért szerinte garanciát kéne vállalni azok fenntartására. Igaz, ehhez aztán hozzátette, hogy a rászorulókat jobban kéne támogatni - a Fidesz családtámogatási rendszere erősen jövedelemhez kötött, annak arányában hívható le például a családi adókedvezmény.

október 13., szerda 17:54

Dobrev megtartaná a CSOK-ot, de átalakítaná

A Fidesz családtámogatási rendszerét teljes kudarcnak tartja, mert nem született több gyerek. A Csok-ot megtartaná, csakhogy eddig ezt sok család nem tudta igénybe venni, ezért sok dolguk lesz az átalakítással.

október 13., szerda 17:52

Márki-Zay a női kvótára a roma politikusok listás szereplésével riposztozott

Márki-Zay szerint nem a törvényekkel van baj, mert azok most is előírják az egyenlőséget a bérezésben. Szerinte be kell tartatni a törvényeket. A kérdésre, hogy náluk van-e női kvóta, nemmel felelt, majd kevésnek nevezte a DK 30 százalékos női kvótáját, majd azt az "önkéntes vállalását" emlegette, hogy legyen három roma politikus is a listán.

október 13., szerda 17:51

Dobrev nem sértődött meg Márki-Zay nőzős kijelentésére

Dobrev Klára érzi, hogy Márki-Zay nem rosszindulattal mondta, hogy nő létére is jó eredményt ért el, inkább a berögződésnek tudja be. Szerinte ha több nő jönne be a politikába, akkor nem jönnének ki ilyen mondatok a férfiak száján. Ugyanakkor vitatta, hogy nem jelenten iszonyatos hátrányt nőnek lenni ma Magyarországon. Munkaügyi ellenőrzéssel intézné el, hogy egyenlőek legyenek a bérek férfiak és nők között. Ezt a bérszakadékot a nyugdíjasoknál is kiegyenlítené.

október 13., szerda 17:50

Márki-Zay szerint Dobrev szereplése a bizonyíték rá, hogy a Magyarországon nem hátrány nőnek lenni

"Annál nagyobb dicsőség Dobrev Klára kiváló szereplésében, legyünk arra büszkék, hogy egyáltalán nem hátrány Magyarországon ma nőnek lenni" - mentegette magát Márki-Zay, aki szerint vitatható nyilatkozatában, hogy Dobrev "nő létére" milyen szép eredményt ért el, "ennek az örömömnek adtam hangot".

október 13., szerda 17:48

Márki-Zay érvénytelennek tekinti a felsőoktatás átalakítását is

"Elfogadhatatlan, ha egy olyan magánalapítványba szervezik ki, amiben kizárólag fideszesek szolgálnak, és az államnak nincs beleszólása" - mondta Márki-Zay a felsőoktatás átalakításáról. Szerinte ezt is érvénytelennek kell tekinteni, mint az alaptörvény egyes szakaszait.

október 13., szerda 17:47

Dobrev visszavenné az alapítványoktól az egyetemeket

A felsőoktatásban felszámolná a közalapítványi rendszert, és visszavenné az egyetemeket. Az első diplomát teljesen ingyenessé tenné.

október 13., szerda 17:45

Márki-Zay fake news elleni védekezést is oktatna

"Egyetértek, hogy haladéktalanul emelni kell" - mondta Márki-Zay a pedagógusok béremeléséről, és abban is egyetértett Dobrevvel, hogy a leszakadó térségekben oktatókét kell kiemelten emelni. Fontosnak nevezte az oktatás digitalizálását, a PISA-felmérésekben tapasztalható visszaesés megállítását, de még a fake news kiszűrésének oktatását is megemlítette. Szerinte a rendőrök, a tanárok és az egészségügyi szakdolgozók bérét kell azonnal megemelni. Az egyházi és az állami iskolák támogatását kiegyenlítené.

október 13., szerda 17:45

Dobrev azonnal 30 százalékkal emelné a pedagógusok bérét

A Pedagógusok Szakszervezetének béremelésről szóló kérdésére Dobrev Klára azt mondta, azonnal megteremtenék az emeléshez szükséges feltételeket, mert ha nem csábítják vissza a fiatalokat, akkor az iskolák gyerekmegőrzőkké alakulnak. Azonnal 30 százalékkal emelne. (Orbán Viktor legutóbb 10 százalékot ígért nekik.)Akik a kisebb falvakban tanítanak, azoknak kétszeres-háromszoros bért adna. Tarthatatlannak nevezte, hogy az egyházi iskolák sokszor kétszer több támogatást kapnak. Szerinte az egyházi iskolákban kiválogatják a gyerekeket, és eltűnnek a szegéynek. A pedagógusok bérét a a minimálbérhez kötné, hogy folyamatosan emelkedjen. Dobrev visszaadná az iskolákat az önkormányzatoknak, de előbb átbeszélné a feltételeket, mert ehhez a forrásokat is hozzá kell rendelni.