Fideszhez köthető civil szervezetek is nyertek a gödi Samsung-pénzből

gazdaság
2021 október 13., 08:52
comments 2

Frissítés: Cikkünk megjelenése után helyreigazítási kérelmet küldött a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda. Ebben azt írták, hogy „a cikkben valótlan állítások szerepelnek, mert: A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány vezetői között nincs olyan személy, aki a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda munkatársa lenne”. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, egyben képviselője Dr. Benkovics Boglárka jelenleg valóban nem az ügyvédi iroda munkatársa. Az elérhető LinkedIn-profilja szerint viszont 2020. június és 2021. július között egy évet és két hónapot a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje volt. A hivatalos nyilvántartás szerint ebben az időszakban betöltötte az említett alapítvány kuratóriumi elnöki posztját is. A szóban forgó pályázatokat 2021. június 15. és 2021. július 22. között lehetett benyújtani.


Fideszhez köthető civil szervezetek nyertek pénzt a gödi Samsungtól befolyt helyi adóbevételből, miután a kormány kicsavarta a gödi ellenzéki önkormányzat kezéből az iparterületet.

Tavaly áprilisban az ellenzéki vezetésű Göd Samsung iparterületét különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány, így a társaságtól származó iparűzési adót nem a gödi önkormányzat kapja meg, hanem a Pest Megyei Önkormányzat.

Az önkormányzat időközben a Samsungtól befolyt helyi adóbevételek felhasználására létrehozott egy olyan, 419 millió forintból gazdálkodó alapot, aminek forrásait több környező település, így Göd mellett például Dunakeszi, Fót, Mogyoród, Sződ, Sződliget és Veresegyház civil és egyházi szervezetei között osztják szét.

A Magyar Narancs birtokába jutott egy előterjesztés, ami 101 szervezett próbálkozott több mint egymilliárd forint igényelt támogatási összeggel, de a Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Szabó István csak 46 pályázatot javasolt támogatásra, amiből végül 10 szervezet meg is kapta.

Ezek között van a „soha semmilyen látható tevékenységet nem végző, azonban a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje által vezetett Közép-magyarországi Régióért Alapítvány”, mely majdnem 16 millió forintot kap Csömörön egy közéleti magazin kivitelezéséhez. A szervezetet még 2005-ben jegyezték be, ekkor a kuratóriumában volt Dióssi Csaba, Dunakeszi jelenlegi fideszes polgármestere, valamint Homolya József korábbai önkormányzati képviselő is.

Szintén politikai szálak kötődnek egy másik nyertes pályázóhoz, a Dunakanyar Média Alapítványhoz. Az alapítvány 19 millió forintot kap „Őrbottyán, Csörög, Vácrátót, Sződ, Sződliget települések online tájékoztatása, weboldal fejlesztése” címszó alatt. A szervezetet június 25-én, magyarán a pályázati felhívást követő napon jegyezték be, a kurátora pedig egy nagymarosi lakos, aki 2006-ban a Fidesz jelöltjeként indult a helyi önkormányzati választáson.

De van két másik olyan alapítvány is, amiket pont a pályázat leadása előtt nem sokkal előbb alapítottak, ilyen a Dunakeszi Kistérségért Egyesület és az Aktív Dunakanyar Alapítvány.

A pályázatokkal sok minden lehetett nyerni, például a Pápai Missziós Művek mosógépet, kávéfőzőt és grillezőt vásárolhat, a Mogyoród Football Klub pedig kétszer 12 férőhelyes kispadot szerezhet be a Samsung-pénzből.

De a GÖD-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület valamiért nem fért fel a nyertesek listájára. Az egyesület 11 millió forintot kért autóbuszmegállóban fedett utasvárók létesítésére, rendszeres, akkrediteált zajvizsgálat megrendelésre, szakértők bevonásával zajhatásterületek pontos meghatározására, zajmérő készülékek és színes nyomtatók vásárlására. (Magyar Narancs)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.