Visszakérik a 45 millió forintos kártérítést Burka Ferencéktől, akikről azt hitték, hogy ártatlanul ültek hat évet gyilkosság miatt

bűnügy
2021 október 13., 04:57
comments 4

Visszaköveteli az állam a 45 millió forintos kártérítést Burka Ferenctől és fiától, akiket elítéltek egy 1999-es gyilkosság miatt, majd 2006-ban felmentették őket, 2018-ban pedig újra elítélték.

Burka Ferencet és ifjabb Burka Ferencet 1999-ben azzal gyanúsították meg, hogy megölték Újszentmargitán Gyurcsó Jánost, akivel előző este együtt iszogattak.

Apát és fiát már másnap letartóztatták, de a nyomozás során nem találtak ellenük teljesen egyértelmű bizonyítékokat, és a gyilkos fegyver sem került elő, amivel leütötték Gyurcsót. 2002-ben az elsőfokú bíróság Burka Ferencet és ifjabb Burka Ferencet nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt elítélte. Aztán 2003-ban a másodfokú bíróság úgy látta, hogy az ügy hiányos és felderítetlen, ezért az egész eljárást meg kell ismételni, és az ügyet visszadobta első fokra. Ezután indult 2005-ben a második eljárás, amelyben a Debreceni Ítélőtábla végül 2006-ban kimondta, hogy bizonyítottság hiányában Burkáékat fel kell menteni.

photo_camera Burka Ferenc és fia. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Burkáék viszont eddigre 6 évet ültek előzetes letartóztatásban, ezért az állam minden idők eddigi legnagyobb kártalanítási összegét ítélte meg nekik, összesen 45 millió forintot.

2013-ban azonban a rendőrség talált egy szemétlerakóban egy antennát, amiről kiderült, hogy Burkáék azt lopták el a Gyurcsó által őrzött házról, akit az antennával ütöttek le, miután rajtakapta őket.

2019-ben ezért az idősebb Burkát 9 év, a fiát pedig 7 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. Az állam most azért követeli vissza a pénzt, mert Burkáék „jogalap nélkül gazdagodtak meg”, de már egy fitying sem maradt az összegből. (Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt