Visszakérik a 45 millió forintos kártérítést Burka Ferencéktől, akikről azt hitték, hogy ártatlanul ültek hat évet gyilkosság miatt

bűnügy
2021 október 13., 04:57

Visszaköveteli az állam a 45 millió forintos kártérítést Burka Ferenctől és fiától, akiket elítéltek egy 1999-es gyilkosság miatt, majd 2006-ban felmentették őket, 2018-ban pedig újra elítélték.

Burka Ferencet és ifjabb Burka Ferencet 1999-ben azzal gyanúsították meg, hogy megölték Újszentmargitán Gyurcsó Jánost, akivel előző este együtt iszogattak.

Apát és fiát már másnap letartóztatták, de a nyomozás során nem találtak ellenük teljesen egyértelmű bizonyítékokat, és a gyilkos fegyver sem került elő, amivel leütötték Gyurcsót. 2002-ben az elsőfokú bíróság Burka Ferencet és ifjabb Burka Ferencet nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt elítélte. Aztán 2003-ban a másodfokú bíróság úgy látta, hogy az ügy hiányos és felderítetlen, ezért az egész eljárást meg kell ismételni, és az ügyet visszadobta első fokra. Ezután indult 2005-ben a második eljárás, amelyben a Debreceni Ítélőtábla végül 2006-ban kimondta, hogy bizonyítottság hiányában Burkáékat fel kell menteni.

photo_camera Burka Ferenc és fia. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Burkáék viszont eddigre 6 évet ültek előzetes letartóztatásban, ezért az állam minden idők eddigi legnagyobb kártalanítási összegét ítélte meg nekik, összesen 45 millió forintot.

2013-ban azonban a rendőrség talált egy szemétlerakóban egy antennát, amiről kiderült, hogy Burkáék azt lopták el a Gyurcsó által őrzött házról, akit az antennával ütöttek le, miután rajtakapta őket.

2019-ben ezért az idősebb Burkát 9 év, a fiát pedig 7 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. Az állam most azért követeli vissza a pénzt, mert Burkáék „jogalap nélkül gazdagodtak meg”, de már egy fitying sem maradt az összegből. (Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.