Visszakérik a 45 millió forintos kártérítést Burka Ferencéktől, akikről azt hitték, hogy ártatlanul ültek hat évet gyilkosság miatt

bűnügy
2021 október 13., 06:57

Visszaköveteli az állam a 45 millió forintos kártérítést Burka Ferenctől és fiától, akiket elítéltek egy 1999-es gyilkosság miatt, majd 2006-ban felmentették őket, 2018-ban pedig újra elítélték.

Burka Ferencet és ifjabb Burka Ferencet 1999-ben azzal gyanúsították meg, hogy megölték Újszentmargitán Gyurcsó Jánost, akivel előző este együtt iszogattak.

Apát és fiát már másnap letartóztatták, de a nyomozás során nem találtak ellenük teljesen egyértelmű bizonyítékokat, és a gyilkos fegyver sem került elő, amivel leütötték Gyurcsót. 2002-ben az elsőfokú bíróság Burka Ferencet és ifjabb Burka Ferencet nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt elítélte. Aztán 2003-ban a másodfokú bíróság úgy látta, hogy az ügy hiányos és felderítetlen, ezért az egész eljárást meg kell ismételni, és az ügyet visszadobta első fokra. Ezután indult 2005-ben a második eljárás, amelyben a Debreceni Ítélőtábla végül 2006-ban kimondta, hogy bizonyítottság hiányában Burkáékat fel kell menteni.

photo_camera Burka Ferenc és fia. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Burkáék viszont eddigre 6 évet ültek előzetes letartóztatásban, ezért az állam minden idők eddigi legnagyobb kártalanítási összegét ítélte meg nekik, összesen 45 millió forintot.

2013-ban azonban a rendőrség talált egy szemétlerakóban egy antennát, amiről kiderült, hogy Burkáék azt lopták el a Gyurcsó által őrzött házról, akit az antennával ütöttek le, miután rajtakapta őket.

2019-ben ezért az idősebb Burkát 9 év, a fiát pedig 7 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. Az állam most azért követeli vissza a pénzt, mert Burkáék „jogalap nélkül gazdagodtak meg”, de már egy fitying sem maradt az összegből. (Telex)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.